Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вълна от трагедии взе 10 жертви във Франция – лавина помете скиори в Алпите, сграда рухна в Марсилия

[post-views]
Двама души загинаха и деветима бяха ранени от падащ лед в южната част на Швейцарските Алпи

Вълна от трагедии заля Франция през уикенда. Най-малко шестима души загинаха при лавина в Алпите. Увеличава се и броят на жертвите при срутилата се сграда в Марсилия. Стана ясно, че жертвите вече са четири, петима души са тежко ранени, а поне шестима остават в неизвестност.

За жертви, ранени и хора в неизвестност се съобщава в района на Мон Блан във Френските Алпи след лавина в неделя. Спасители продължават да претърсват огромната снежна покривка, широка повече от 500 м. и с дълбочина над 1 км., паднала в зона извън обозначените ски-писти.

Местните власти съобщават за повишена лавинна опасност, а експерти посочват, че това е най-смъртоносната лавина във Франция от началото на зимния сезон и една от най-големите в страната за последните 20 години.

Междувременно под руините на рухналата сграда в Марсилия бяха открити още две безжизнени тела. Издирването на изчезналите продължава, съобщиха за медиите от местната прокуратура и уточниха, че към момента по случая се води дело за „увреждане по непредпазливост“.

Очевидци разказват за силна експлозия, предшествала срутването, а основната хипотеза на разследващите е, че става дума за изтичане на газ. Спасителните работи продължават, но достъпът до сградата все още е затруднен, заради нестабилния терен.

Трагедията в Марсилия се разигра 40 минути след полунощ в събота срещу неделя, като са пострадали няколко постройки. Загиналите и шестимата в неизвестност са обитавали основната рухнала сграда, но се смята, че има и друг изчезнал човек, живеещ в съседно здание, което също е частично разрушено. Информацията подлежи на постоянна проверка и актуализация, допълват от Прокуратурата.

Наясно сме, че броят на жертвите ще се увеличава, заяви кметът на Марсилия Беноа Паян, а президентът Еманюел Макрон и премиерът Елизабет Борн изпратиха съобщения на съпричастност към жертвите и пострадалите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани