Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на отворените врати ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен

[post-views]
Ден на отворените врати ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен

Ден на отворените врати ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен от 10:00 до 12:00 часа на 12 април по повод предстоящия празник на бронетанковите войски. Това съобщиха от военното формирование.

Център за подготовка на специалисти е наследник на „13-та Сливенска бронетанкова бригада“ и днес на въоръжение във формированието са танкове Т-72.

На територията на ЦПС е разположена на открито музейна експозиция на бронирана техника, която е била на въоръжение в миналото. В музея на закрито са оформени няколко къта, в които е пресъздадена историята на военното формирование.

Формированието води началото си от 1948 година, когато в края на месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини. С тях са поставени основите на организационното сформиране на ново танково съединение. С указ от 6 октомври 1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие, което се приема за празник на сливенските танкисти. Преди три години със заповед на министъра на отбраната 15 април е обявен за празник на бронетанковите войски в България, припомнят от ЦПС.

Източник:  bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани