Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отварят за туристи пещерата Бисерна край Шумен

[post-views]
Отварят за туристи пещерата Бисерна край Шумен

Пещерата Бисерна край Шумен отваря врати за посетители на 10 април 2023 г. Природната забележителност може да се види два пъти годишно – през пролетта и през есента, за по около два месеца преди настъпи периода на зимуване на прилепите. Ограниченията са заради колониите от 14 вида прилепи, които живеят тук.

Из залите на пещерата ни повежда Ирина Павлова, главен експерт връзки с обществеността на Природен парк „Шуменско плато“.

Бисерна е на 3 500 000 години, а туристическата разходка е около 800 метра и то само в едната посока . Пещерата е едно от най-големите в България. Природата е изваяла от карста и водата чудни сталактити, сталакмити и сталактони с форми на завеса, кораб, ботаническа градина.

„Първите сведения за тази пещера са от 1868 г., когато френският географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж е писал, че съществува местното  плато. През 1968 г. са направени пълни проучвания на пещерата от спелиоклубовете в София и Шумен и тя е картирана до някъде“, казва Ирина Павлова.

Тя долълва, че окончателното картиране е направено през 2003 г. и тогава е установено, че тя е дълга 2716 метра.

Пещерата Бисерна се намира западно от Шумен на 404 метра надморска височина. Температурата в нея е 11 градуса, а влажността е 100%.

„Много от туристите идват неподготвени при нас. Може би не са наясно, че в пещерата се влиза с топла дреха, тъй като температурата е около 10 градуса. Също така има пещерни води, които текат по алеите и туристите, трябва да са с подходящи обувки“, посочва Ирина Павлова.

 Влизането в пещерата ще става само в делнични дни с предварително записване на телефон  054/800 765  в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“. Има изисквания за числеността на групите – минималния брой посетители е 8 души, а максималният – 12.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани