Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба с народното облекло на български бежанци от Егейска и Вардарска Македония е подредена в музея в Благоевград

[post-views]
Изложба с народното облекло на български бежанци от Егейска и Вардарска Македония е подредена в музея в Благоевград

Постерна изложба на Регионалния исторически музей (РИМ) в Благоевград показва част от културното наследство на българските бежанци от Егейска и Вардарска Македония. В експозицията могат да се видят заснети народни носии, с което се вдъхва живот на семейните реликви, пренесени и опазени през пожарите на войните и несгодите на преселничеството, каза за БТА уредникът в музея Здравка Димитрова.

Културните ценности, показани в изложбата, се съхраняват в музея в Благоевград и са част от безценните свидетелства за живота на българите в районите на Дебър и Крушево, Битоля и Прилеп, Кичево, Струга, Сяр, Драма, Демирхисар, Костур и други. Те имат своя собствена история и разказ за хората, които са ги изработили, обличали и опазили, допълни Здравка Димитрова.

Сред носиите, показани в постерната изложба, има две – мъжка и женска, от Крушевско, които са дарени на музея от наследници на братя Миладинови, както и женски празничен костюм на майката на скулптура Владимир Гиновски, изваял паметника на видните книжовници от Струга, разказа Димитрова. Тя отбеляза, че дълго години паметникът на братя Миладинови бе част от интериора на РИМ – Благоевград, а отскоро вече е изложен в централното градско пространство.

Идеята на РИМ – Благоевград е изложбата с фотографии, обогатена с оригинални елементи от културата на преселниците, да се превърне в мобилна, за да може да достигне до повече региони и повече хора, допълни уредникът в музея. Изложбата е финална публична проява на дейностите на музея по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, реализиран от РИМ – Благоевград, с финансовата подкрепа на  Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, посочи още Здравка Димитрова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани