Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пилотът Николай Калайджиев започна подготовка за подобряването на два световни рекорда на „Гинес“

[post-views]
Пилотът Николай Калайджиев започна подготовка за подобряването на два световни рекорда на „Гинес“

Пилотът Николай Калайджиев започна подготовка за подобряването на два световни рекорда на
Подготовка на пилота кап. Николай Калайджиев за подобряване на два рекорда на „Гинес“. Снимка: LANDBG

Пилотът капитан Николай Калайджиев започна подготовката си за подобряването на два световни рекорда на „Гинес“. Той отново използва габровското летище „Драгановци“ за подготовката си, заради подходящите условия, а и заради връзката си с мястото, на което той подобри през 2022 г. друг рекорд на „Гинес“, съобщиха за БТА от екипа на кап. Калайджиев.

Подготовката му започна с изпитването възможностите на предоставен за опитите самолет край Габрово и заснемането на нарочен видеоклип, в който освен пилота Калайджиев, в композиция участват електрически автомобил и мотоциклет.

Според Калайджиев усещането за пълна свобода се дава от полета, а не от скоростта,  затова той избира да подреди в една композиция самолет, електрически автомобил и мотоциклет.

Капитан Калайджиев заснема и второ видео, което посвещава на 12 април- Международен ден на авиацията и космонавтиката. Във видеото на скалния венец „Витата стена“ край Габрово, гайдар свири „Излел е Дельо Хайдутин“, а пилотът изпълнява полет, демонстриращ гордостта, че е българин и свободния дух на хората, които летят.

„Моят дълг като военен пилот и гордостта ми, че съм българин, са винаги на първо място в приоритетите ми. С видеото показвам тази моя гордост, прелитайки край трибагреника, закачен на „Витата стена“ и гайдаря Атанас Пеев, който изпълнява най-разпознаваемото произведение за гайда“, каза за БТА капитан Николай Калайджиев.

През 2023 г. пилотът си е поставил за цел да подобри два световни рекорда, като в момента се извършва техническата подготовка, подготвят се разрешителните за провеждането на полетите за подобряване на рекордите, в ход е и кампания за набиране на средства и спонсори.

Капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков, извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на Република България по повод националния ни празник – 3 март.

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на „Гинес“ на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за „най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час“.

Калайджиев поставя и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани