Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пушачи в Англия ще получат безплатни електронни цигари за отказване на вредния навик

[post-views]

Пушачи в Англия ще получат безплатни електронни цигари за отказване на вредния навик. На бременните жени ще бъдат предложени ваучери за пазаруване на стойност до 400 британски лири, ако спрат да пушат. Комплекти за вейпинг ще бъдат раздавани безплатно, за да откажат хората от цигарите.

Очаква се един милион пушачи да получат стартови пакети за вейпинг, с които се насърчават да опитат по-малко вредния никотинов хит, съобщава вестник “Таймс”. Основната разлика между обичайното пушене и това на електронни цигари е липсата на вредните канцерогенни вещества при вейпинга. Обмисля се също така върху опаковката на цигарите да се дават съвети как да се откажат пушенето. Целта е да се намалят тютюнопушачите в Англия до 5 процента в края на десетилетието.

Критиката към решението на министрите е, че те насърчават пушачите да преминат към вейпинг, който доставя никотин без причиняващите рак химикали в тютюна. Не са в безопасност и децата, които придобиват този навик. Очаква се забраната на ярко оцветени продукти за еднократна употреба с плодов вкус. Целта е  намаляване на продажбите за лица под 18 години.

Нийл О’Брайън, министърът на общественото здравеопазване, използва днешната си реч, за да обещае схема от 45 милиона лири за предоставяне на комплекти за вейпинг на един на всеки пет възрастни пушачи, съобщава вестникът. „Ще предложим на един милион пушачи нова помощ за отказване. Ние ще финансираме нова национална схема „размяна за спиране“ – първата по рода си в света, казва той. Ще работим със съвети и други средства, за да предложим на един милион пушачи в цяла Англия безплатен стартов комплект за вейпинг.”

Наред с тази схема за бременните жени, които пушат, ще има финансови стимули да спрат цигарите. Очаква се това да бъде под формата на ваучери за пазаруване в големите магазини, ако жените могат да докажат с дихателен тест, че не пушат. Предстои да се уточнят марките и точната стойност на ваучерите.

Дебора Арнот, главен изпълнителен директор на благотворителната организация за борба с тютюнопушенето “Аш’ (Ash), казва, че схемите са добре дошли, но са недостатъчни. Тя посочва, че миналогодишният, поръчан от правителството, доклад на Джавед Хан призовава за инвестиции от 125 милиона лири годишно за спиране на тютюнопушенето, както и  за по-строги разпоредби, препоръчани от Хан, за повишаване на възрастта на продажба и намаляване на привлекателността на пушенето. Въпреки че има малко доказателства, че децата използват вейпинга за преминаване към тютюнопушенето, има опасения, че 9 процента от 11 до 15-годишните са използвали електронни цигари през 2021 г., спрямо 6 процента през 2018 г., се посочва в доклада.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани