Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия с нова цифрова система за наборната военна служба

[post-views]
Държавната дума гласува за излизане на Русия от Европейския съд по правата на човека

Руските законодатели одобриха законопроект за създаване на цифрова система за уведомяване за наборна военна служба, която може да забрани на мъжете да напускат страната.

Съгласно проекта, на наборниците ще бъде забранено да пътуват в чужбина и ще трябва да се явят за наборна служба, след като получат електронните документи за призоваване.

Понастоящем известията за призоваване трябва да бъдат връчени лично в страната и много руснаци успяха да избегнат известията за призоваване, като отказаха да вземат заповедта си и избягаха в чужбина.

Държавната дума – долната камара на руския парламент, одобри закона на второ и трето четене.

След това законопроектът ще трябва да бъде подкрепен от сенаторите и подписан от президента Владимир Путин, за да влезе в сила.

Предложените промени идват месеци, след като през септември Путин нареди „частично“ свикване на армията, за да подкрепи редовните войски, които се сражават в Украйна. Това се превърна в първата военна мобилизация в Русия след Втората световна война.

Стотици хиляди мъже бяха призовани в армията, а други десетки хиляди напуснаха страната.

Промените в законодателството ще направят избягването на наборната служба много по-трудно.

В Русия военната служба за мъжете на възраст между 18 и 27 години е задължителна, а призоваването се извършва два пъти годишно.

Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в долната камара на парламента, заяви преди гласуването, че новите правила ще се прилагат не само по отношение на младите наборници, но и за всички мъже, подлежащи на военна служба.

„Известието за призоваване се счита за получено от момента, в който е публикувано в личния акаунт на лицето, подлежащо на военна служба“, каза Картаполов в телевизионно изказване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече днес плановете за провеждане на втора вълна на мобилизация, като заяви, че новите изменения са необходими за „усъвършенстване и модернизиране“ на системата за призоваване на военнослужещите в страната.

„Тази работа е абсолютно необходима“, каза той пред репортери.

Той заяви също така, че Кремъл не очаква законът да предизвика нова паника и повече мъже да напуснат страната.

„Категорично не“, каза той. „Защото това не е свързано с мобилизацията.“

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани