Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър-председателката на Естония остава на поста си и обещава увеличаване на разходите за отбрана

[post-views]
Премиерът на Естония подаде оставка

Парламентът в Естония гласува вот на доверие на досегашната министър-председателката Кая Калас. По този начин тя остава на поста си след изборите, които се проведоха миналия месец, предаде Ройтерс.

Калас оглавява трипартийно коалиционно правителство. Начело на него като премиер тя ще има има възможност да изпълни плановете си за увеличаване на данъците и на разходите за отбрана предвид заплахите от съседна Русия.

„Войната в Украйна и желанието на Русия да унищожи съществуващите принципи за сигурност на Европа ще поставят Естония в следващите няколко години в най-трудната ситуация от Втората световна война насам“, се казва в изявление на тройната коалиция на Калас.

Либералната реформаторска партия на Калас спечели изборите през март и постигна съгласие за коалиционно правителство с друга либерална партия – „Естония 200“, и с десноцентристката Социалдемократическа партия. Това означава, че коалицията разполага с общо 60 от 101 в парламента.

Разходите за отбрана на Естония за 2023 г. се равняват на 2,85% от БВП, а до 2027 г. те ще се увеличат до 3% от БВП. Данъкът добавена стойност и данъкът върху доходите също ще се покачат с 2%, за да се балансира бюджетът, уточни коалицията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани