Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В село Ясеново откриха военен паметник

[post-views]
В село Ясеново откриха военен паметник

Паметник на 57-те герои от казанлъшкото село Ясеново, загинали във войните за България и оставали костите си по бранните полета на Тракия, Западните покрайнини, Македония и Хърватия бе открит с тържествен военен ритуал. Строят прие заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов. Скулпторната композиция изразява недописаното войнишко писмо до майката, прекършеното перо, последната капка мастило. На паметните стени, на мраморни плочи са издълбани имената на героите от Балканската и Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

Приветствия от името на президента Румен Радев и министъра на отбраната Димитър Стоянов прочетоха съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев и председателят на Сдружението „За честта на пагона“ капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев. Слова произнесоха кметът на селото Пламен Вълев и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В празника са включи още заместник-кметът на Община Казанлък Драгомир Петков=

В подписка от 300 души е създаден Инициативният комитет за издигане на монумента. Уникалният проект е дело на талантливия художник и дизайнер Иван Гайдаров заедно с архитектите Виолета Бакунина и Иван Бакунин. До сградата на кметството вече има 57-мм зенитно оръдия.

След тържеството генерал о.з. Стойков връчи грамоти плакети от министъра на отбраната на майор от запаса Стефко Михайлов от СОСЗР в Казанлък и директора на парк-музей „Бузлуджа – Шипка“ старши лейтенант от запаса Чавдар Ангелов за приноса им при организиране и провеждане на срещата на Шипческите випуски на курсантите, която се проведе през август м.г. Със същата грамота е удостоен и председателят на Общинската организация на СОСЗР в Казанлък майор от запаса Евгени Пейчев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани