Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Тодор Дочев: Военната академия е отворена към България и света

[post-views]
Генерал-майор Тодор Дочев: Военната академия е отворена към България и света

Институциите у нас и в чужбина се обръщат към нас, което не може да не ни радва, казва началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“

Спирдон СПИРДОНОВ

  • Г-н генерал-майор, няколко дни преди празника на Военната академия – 14 април, валидирахте пощенска марка. Какъв символ е този акт?
  • Марката, посветена на 110 години от създаването на Военна академия „Георги С. Раковски“, е преди всичко финалното събитие от юбилейната ни година. То, обаче, представлява мост към бъдещето. Защото всички, които ценят претвореното в българските марки художествено творчество и го предават от поколение на поколение, по същество съхраняват историята на академията. Художникът Стан Парталев успешно е вплел историята и традициите на Военната академия. Факелът и книгата символизират знанието и образованието, а дъбовата клонка и мечът – храбростта. Уверен съм, че ценността на това издание ще расте с времето напред. Преди всичко, марката е символ на паметта на нашата вековна институция.
  • В историята на академията има много знаменателни събития. Кога, според вас, тя се отваря към обществото?
  • Военната академия обучава чужденци още от 1942-1943 г. Преди края на Втората световна война десет хървати завършват нашата академия. През 1954 г.  е първият професор – генерал Кинов. От 1954 г. се обучават докторанти и се развива академичният състав. Разбира се, знаменателен факт в развитието на академията е 2003 г. Тогава тя вече се отваря към обществото, за да удовлетвори потребностите на всички агенции, организации и институции, свързани със сектор „Отбрана и сигурност“.
  • Каква е палитрата на програмите, които предлагате за обучение?
  • В момента академията предлага 14 магистърски, 2 бакалавърски и 10 докторски акредитирани програми за обучение. Непрекъснато се утвърждаваме като водеща национална институция, но не само в образователен и квалификационен план. Около 1000 души се обучават годишно в различни курсове с различна продължителност за получаване на целева и допълнителна квалификация. Това е един сериозен ангажимент от наша страна за развитието на Въоръжените сили и другите ведомства от местната и централната администрация, агенции и търговски дружества.
  • Успя ли преподавателският състав да се пренастрои на новите предизвикателства?
  • Нашите катедри могат да бъдат сравнявани с платформи, които реагират на потребностите на Въоръжените сили и обществото. Това предизвикателство бе посрещнато по най-добрия начин. Свидетелство за този успех е, че имаме 20 партньорски военни университета, с които поддържаме непрекъснато контакти.

  • Какво е днешното лице на академията?
  • Днешното лице на академията е такова, което ни дава възможност да се гордеем, защото изключително много институции се обръщат към нас, включително и от чужбина. Ще дам само два силни примера. Съвсем скоро при нас гостува генералщабното класно на Академията на Бундесвера в Хамбург за провеждането на академични дни. Те бяха тук миналата година, оценили са високо възможностите на нашата академия и затова дойдоха отново. Само преди месец  тук бе висшият курс от училището на Грузия за изграждане на институционален капацитет на отбраната.
  • А вторият пример?
  • На 5 и 6 април проведохме международната конференция, свързана със сигурността в Черноморския регион, войната в Украйна и последиците. Имаше представители от осем страни, основно от район, който кореспондира с Черноморския басейн. Проведохме конференцията съвместно с  Европейският център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“. Черноморският регион е пряко засегнат от продължаващата повече от година война на Руската федерация срещу Украйна. Събитието събра експерти по темата от САЩ, Германия, България, Румъния, Молдова, Грузия, Украйна, Полша и други страни от Черноморския регион и им даде възможност да обсъдят вероятните резултати от конфликта и неговите отражения в международните отношения. Само този пример и посещението на обучаеми от Бундесвера и Тбилиси са достатъчни да разберем, че академията е отворена не само към националните институции, т.е. към българското общество, а към всички наши партньори и съюзници в рамките на ЕС и НАТО. Не е случайно, че Академията притежава хартата на Програмата „Еразъм+“. Тя участва активно в тази образователна международна мобилност, насочена към студенти, преподавателски и непреподавателски състав от висшите училища от и към партниращи страни. В тази връзка ще отбележа, че  курсанти и студенти от Полша и Румъния ще се обучават по време на летния семестър на тази учебна година. В академията работи и се развива академичен състав, който извежда на максимално ниво подготовката на нашите обучаеми близо до световните стандарти.
  • Бихте ли казали няколко примера в потвърждение на това?
  • През февруари т. г. приключи тригодишният проект за подобряване езиковите умения: Hybridisation of Specialised English Learning for Security Professionals. Проектът, финансиран по програма „Еразъм+“, е в партньорство с Военната академия на Португалия и Университета по отбрана на Швеция. В резултат на това съвместно са разработени 6 учебни модула (2 български, 2 португалски и 2 шведски), качени на безплатна интернет обучителна платформа. През март Военна академия беше домакин на 57-ата среща на изпълнителната група на Военния Еразъм EMILYO с рекорден брой участници – 95, от 18 страни от ЕС и 44 висши военни учебни институции.
  • Миналата година по това време казахте „Ще бъда доволен, когато всички места за слушатели и студенти бъдат запълнени с хора, които са се борили да бъдат приети във „ Военна академия „Георги С. Раковски“. Доволен ли сте?
  • Не съм доволен. Не беше изпълнен план-приемът на слушатели редовна форма на обучение.
  • А доволен ли сте от подготовката за тазгодишния прием? И какво ново има в него?
  • Тазгодишният прием отговаря на потребностите на БА и пряко подчинените военни формирование  на министъра на отбраната.
  • Какъв е днес срокът за обучение на офицерите слушатели на оперативно ниво?
  • Пилотен, експериментален, учебен план с едногодишен (11 м.) срок на обучение.
  • Как ще завършите празничното си слово на 18 април, когато ще бъде тържественото отбелязване на празника? Може би с девиза на Военна академия „Знанието е сила“ или с думите на полк. Борис Дрангов „Пази традициите на този дом“?
  • Днес копнежът на нашите предци и техните стремления вече са успешно реализирани и ние с гордост можем да повторим след 111 години думите на тогавашния началник на Военната академия, полковника от Генералния щаб Константин Станчев, който казва, че „крайната цел е академията да се превърне действително в едно огнище от светлина за армията, което от своя страна ще помогне да поставим на още по-високо стъпало нашите въоръжени сили“.
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани