Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Любомир Вачев: Най-важното са приемането и усвояването на модернизираните Т-72

[post-views]
Полковник Любомир Вачев: Най-важното са приемането и усвояването на модернизираните Т-72

Валерия ТОДОРОВА

До момента са модернизирани и преминали изпитания 28 танка, казва командирът на Центъра за подготовка на специалисти.

За служещите в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) празникът на бронетанковите войски радва и задължава, защото формированието е продължител на славната „13-а Сливенска бронетанкова бригада“ и в него на въоръжение сега са танкове Т-72. Служебният път на настоящия командир на ЦПС полковник Любомир Вачев е тясно свързан със сливенското танково формирование и „танкист“ е свята за него дума. А отличното изпълнение на ежедневните задачи е залог за достойно посрещане на празника.

  • Полковник Вачев, кои са актуалните въпроси, свързани с подготовката в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) през тази година?
  • Мероприятията се изпълняват съгласно плана за подготовката на ЦПС през 2023 г. Ще откроя един от актуалните въпроси – приемането и усвояването на модернизираните танкове Т-72. Провежда се обучение на екипажите на танкове от 61-ви танков батальон (61-ва тб) за работа с новите системи за управление на огъня на танк Т-72. Военнослужещите от щаба на батальона и командирите на формирования от 61-ва тб придобиват знания и умения за работа със системата за управление на бойните действия (BMS). В края на това обучение ще може да се планират и поставят задачи на формированията от 61-ва тб чрез системата BMS в реално време, като командирът и щабът на батальона ще разполагат с опозната картина на бойното пространство с точна информация и координати за местоположението на своите и противниковите сили.
  • Какви са планираните учения за тази година?
  • Щабът на ЦПС ще участва с клетка за отговор в националното двустепенно командно-щабно учение „Щит-23“ през  септември и ноември. Щабът на Втори танков батальон (2-ри тб) ще участва съвместно с щабовете на други формирования в компютърно подпомагано командно-щабно учение през април и в командно-щабно учение през септември. И тази година танковите роти (тр) на 61-ви тб и 2-ри тб ще проведат ротни тактически учения  на полигоните „Ново село“ и „Корен“. Освен това 3-ти тр от 61-ви тб ще участва в тактическо учение с бойна стрелба „Пирински страж-23“ на УП „Корен“, 2-ри тр от 61-ви тб ще участва в „Отбранителен щит-23“ на УП „Ново село“ през май–юни. 1-ва тр от 2-ви тб ще участва в тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар (STRIKE BACK) 23“ през септември. Тактико-специални учения ще проведат ротата за логистично осигуряване на ЦПС през ноември и логистичната рота на 61-ви тб през юли на УП „Корен“. В съвместната подготовка DEFENDER EUROPE 23 щабът на ЦПС ще участва  като щаб на механизирана бригада. Танков взвод от 61-ва тб ще участва в съвместната българско-американска подготовка BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 23 PLATINUM LION 23 Land Ops. Военнослужещи от 2-ра тб ще участват в съвместната подготовка на Военноморските сили в рамките на тактическо учение „Черно море 23“. Имаме планирани полеви лагери на разузнавателния взвод на 61-ви тб, на инженерните формирования на ЦПС, на формированията за ЯХБЗ и Е. Ще осигуряваме и занятията по огнева подготовка с въоръжението на танк Т-72 на курсанти от НВУ, които са специализация „Мотопехотни и танкови войски“.
  • На какъв етап е модернизацията на танк Т-72? Какво е направено до момента и какво предстои?

  • Модернизацията на танк Т-72 продължава по план съгласно договора с Министерство на отбраната. В „ТЕРЕМ – Хан Крум“, ЕООД, гр. Търговище,  се извършва монтаж на новите модули, след което се провеждат изпитания по приемането на машините на УП „Ново село“. До момента са модернизирани и преминали изпитания 28 танка Т-72. Продължава модернизацията на още 12 танка. През юни очакваме и новите комуникационни системи.
  • Модернизираните танкове Т-72 ще участват ли в предстоящите учения?
  • Модернизираните танкове участват във всички учения на 61-ви танков батальон. Миналата година четири танка участваха и в учение на Учебен център „Сливница“, а през март тази година 10 танка участваха в ротни тактически учения на УП  „Ново село“.
  • Има ли друга модернизирана техника и каква е тя?
  • Предстои модернизацията на три командно-щабни машини (КЩМ МП-21Р) на 61-ви танков батальон.
  • Как стои въпросът с некомплекта в ЦПС? Какви вакантни места има? Има ли текучество?
  • Некомплектът в ЦПС е свързан предимно с недостиг на  младши офицери от лейтенант до капитан, като вакантните места за тях са за длъжност „командир на взвод“. При сержантите вакантни са три длъжности във Военния духов оркестър за оркестранти, а при войниците – предимно за длъжности, изискващи военно звание „ефрейтор“. И при нас има текучество, свързано с преместване на военнослужещи в други формирования, навършване на пределна възраст или поради финансова неудовлетвореност.
  • Колко са военнослужещите, които се възползват от възможността да  придобият офицерско звание след обучение в НВУ „Васил Левски“?
  • В „Професионална квалификация по военно дело“ вече са обучени петима военнослужещи, на които е присвоено звание „лейтенант“. Сега те се реализират като офицери в нашето военно формирование, и то много успешно. Още шестима военнослужещи от ЦПС се обучават в задочна форма – трима, които са випуск 2023-та и още трима, които са випуск 2024-та.

  • Каква е готовността на модулите за действие в помощ на населението?
  • ЦПС има три формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ). Модулите се привеждат в действия при пожари или при тежки зимни условия, или при разузнаване и унищожаване на открити невзривени бойни припаси. През тази година ФОППБ-№10 е привеждано два пъти в действие след откриване на такива боеприпаси в зоната на отговорност във връзка с открити един 100-мм боеприпас и един 122-мм боеприпас. Те са разузнати и унищожени на територията на Учебен полигон „Ново село“ по електрически способ на взривяване при спазване на всички мерки за безопасност.
  • В какво състояние е материалната база? Има ли обновяване и  направени ремонти?
  • Ремонтирани са помещенията, където ще бъдат тренажорните класове за обучение на екипажите на модернизираните танкове. Като цяло сградният фонд се нуждае от саниране, хидроизолация и климатизация.
  • Кое е актуалното състояние на формированието в Русе, което е на подчинение на ЦПС?
  •  „Центърът за подготовка на водачи и логистични специалисти“ в Русе провежда подготовката на водачи за категориите С, С+Е, D, както и за превоз на опасни товари (ADR). Там се обучават и водачи на колесни бойни машини БТР-60ПБ, БРДМ-2, БТР-60ПБМД1, ASV M117-GUARDIAN и MFSV-COMMANDO SELECT. Подготвят се и логистични специалисти –  за обслужване и ремонт на автомобилна техника, акумулатористи, водачи на мотокари и на електрокари.
  • Какво е участието на личен състав от формированието в охраната на южната граница?
  • Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти участват в операция „Самостоятелен страж“ за охрана на южната граница на България съгласно график, утвърден от командира на Сухопътните войски. В момента наши военнослужещи изпълняват задачи в района на ГПУ „Малко Търново“.
  • Как ще бъде отбелязан празникът на бронетанковите войски?
  • В няколко етапа ще бъде отбелязан празникът ни. На 11 април беше предвиден ритуал за тържествено връчване на  представителен флаг на 61-ви танков батальон от състава на в.ф. 22220. Това със сигурност е вълнуващ момент и неслучайно беше избрана дата, която предшества празника на бронетанковите. В същия ден бяха планирани да се проведат и военноприложни спортни състезания, които да покажат добрата физическа подготовка на военнослужещите. На 12 април планирахме ден за отворени врати. Като празничен подарък в аванс за нас е отличното представяне на нашите военнослужещи в шампионата по дуелна и щафетна стрелба със 7,62-мм автомат „Калашников” между отборите на военните формирования от Сухопътните войски за определяне на представителен отбор на СВ за участие в Държавния военен шампионат. В комплексното класиране, в което участваха осем отбора, нашите представители се класираха на второ място. С това успешно продължаваме хубавата традиция да сме винаги в челната тройка.
  • Какво пожелавате на личния състав по случай празника?
  • Отправям своите благодарности към всички офицери, сержанти, войници и цивилни служители! Пожелавам им здраве, щастие и благополучие! И нека има постижения, които да водят напред, да носят радост и удовлетворение! Честит празник на всички, които са свързани с бронетанковите войски!

Най-ново

Единична публикация

Избрани