Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея и САЩ проведоха военновъздушни учения след изстрелването на балистична ракета от Северна Корея

[post-views]
Южна Корея и САЩ планират съвместно военно учение

Южна Корея и САЩ днес проведоха съвместни военновъздушни учения, в които е участвал най-малко един стратегически бомбардировач „Би-52Ейч“ (B-52H), предаде Йонхап, като се позова на министерството на отбраната в Сеул.

Южнокорейските ВВС не уточниха над коя част на Корейския полуостров са били извършени ученията. „Беше преценено, че (ученията) представляват сплотена, координирана реакция, демонстрираща могъщата „сила на съюза“ и волята на САЩ да предоставят продължително възпиране срещу наскорошната поредица от севернокорейски провокации“, се казва в изявление, публикувано от южнокорейското министерство на отбраната. Ученията отново са потвърдили способностите за бързо разполагане на американски стратегически активи на Корейския полуостров, както и подобрените комбинирани оперативни способности и оперативна съвместимост на съюзниците, се казва още в изявлението.

Министерството каза още, че съюзниците ще демонстрират „чрез действия“ тяхната решителност да не приемат каквато и да било ядрена атака от страна на Севера, като засилят честотата и интензивността на разполаганията на американски стратегически активи.

Терминът „стратегически активи“ обикновено се използва за важни военни ресурси, като например атомни самолетоносачи и подводници, както и стратегически бомбардировачи, посочва Йонхап.

Държавната медия на Северна Корея потвърди, че вчера страната е провела първото си изпитание на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво „Хвасон-18“ (Hwasong-18), което доведе до засилване на напрежението, което вече беше изострено от предишни оръжейни изпитания, включително на подводни дронове за ядрена атака.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани