Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Московски съд отхвърли обжалването на американския журналист Еван Гершкович

[post-views]
В Германия арестуваха десен екстремист за смъртоносна атака преди три десетилетия

Междувременно Московски съд отхвърли обжалването на задържания в подозрения за шпионаж американски журналист Еван Гершкович. Според магистратите репортерът на американски вестник „Уолтстрийт Джърнал“ ще остане в ареста до 29 май.

Това е първото изправяне на 31 годишния Еван Гершкович пред съда в Москва, който е първият обвинен американки журналист в шпионаж, от времето на Студената война на сам.

Репортерът беше задържан в края на март в град Екатеринбург, след като беше заподозрян, че събира разузнавателна информация за частната наемническа армия „Вагнер“.

Според руското законодателство подобно провинение се наказва с до 20 години затвор.

През деня стана ясно, че Гершкович, който  категорично отрича обвиненията срещу него, е бил посетен от адвокатите си и от американски посланик в Москва, която написа в „Туитър“, че журналистът е в добро здраве и остава силен.

Арестът на Еван Гершкович беше осъден както то САЩ, така и от международната журналистическа общност, като неправомерен.

Припомняме, че малко след началото на инвазията срещу Украйна Русия ограничи значително свободата на словото,  с като въвеждането тежки наказания за всеки който критикува властите и войната в Украйна.

В неделя Московски съд осъди руския журналист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор на строг режим по дело за държавна измяна, заради острата му критика срещу войната в Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани