Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Система за въздушна защита създава невидим купол

[post-views]
Система за въздушна защита създава невидим купол

Михаил Григоров

Система за въздушна защита създава невидим купол
Фото  defenseworld.net

През последните години се увеличава използването на малки, бавни и ниско летящи безпилотни летателни апарати. Тези дронове се използват от бунтовници и терористи в бойни операции, служат им за наблюдение или атака, или за провокации в градска среда. Такъв е случаят с дрона, който кацна пред Белия дом, а друг един такъв дрон летя близо до канцлера Ангела Меркел. Те понякога предизвикват и сблъсъци с граждански самолети. Тези малки апарати създават големи проблеми, които трябва да се решават наложително.

С цел противодействие и ефективна защита на въздушното пространство от враждебни малки дронове е създадена системата „Drone Dome“. Наименованието на системата показва, че тя създава върху охраняваните пространства невидим честотен купол така, че никакъв малък дрон не може да проникне в него. Тази система интегрира в себе си подсистеми за откриване, контрол и заглушаване на въздушните обекти, осигурявайки бърза мобилна реакция и контрадронова защита на 360 градуса.

Drone Dome е разработена в Израел и е специално решение, базирано на модулна и здрава инфраструктура (електронни заглушители) и сензори, позволяващи ефективно откриване, идентифициране и неутрализиране на множество микро и мини заплахи от безпилотни летателни апарати…

Подробности четете в новия брой на в. „Българска армия”

Най-ново

Единична публикация

Избрани