Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лойд Остин призова Турция и Унгария да ратифицират кандидатурата на Швеция за НАТО

[post-views]
Остин обеща САЩ да направят всичко необходимо за защитата на военнослужещите си след нападението в Йордания

Вашингтон призова Турция и Унгария възможно най-скоро да ратифицират кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, която от месеци е блокирана поради поредица от спорове с двете държави, предаде АФП.

„Очакваме с нетърпение скоро да приветстваме Швеция като 32-ри член на НАТО. И за да бъдем ясни, очакваме това да се случи преди срещата на върха (на НАТО) през юли. Затова насърчаваме нашите съюзници, Турция и Унгария, да одобрят присъединяването на Швеция възможно най-скоро“, заяви ръководителят на отбраната на САЩ Лойд Остин при посещението си в Швеция.

БГНЕС припомня, че Швеция и съседна Финландия обявиха кандидатурите си за присъединяване към НАТО през май 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна. Кандидатура на Хелзинки бе одобрена, макар с голямо закъснение, но Стокхолм все още среща съпротива – най-вече от страна на Турция.

Дългогодишни спорове са в основата на забавянето на този процес, защото Анкара е недоволна от това, че Швеция е приютила членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

През изминалата година страната екстрадира поне двама турски граждани, но отхвърли искания за няколко други, включително за избягалия заподозрян Бюлент Кенеш, бивш главен редактор на вестник Today’s Zaman.

Президентът на Турция Ердоган наскоро заяви, че екстрадирането на терористи е задължително за Швеция, ако тя иска да получи правото да се присъедини към НАТО.

От друга страна Стокхолм не среща пълна подкрепа от унгарският премиер Орбан, тъй като е изразявала тревога относно върховенството на закона в Унгария.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани