Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Росен Желязков беше избран за председател на парламента

[post-views]
Росен Желязков беше избран за председател на парламента

Постигнато е съгласие за законодателната програма

Осем дни след тържеството откриване на 49-ото Народно събрание  депутатите успяха да изберат председател на новия парламент. Начело на законодателния орган застана Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, след като получи подкрепата на 136 народни представители от ГЕРБ-СДС , „Продължаваме промяната-Демократична България” и „Има такъв народ”. 94 от „Възраждане”, ДПС и „БСП за България” се въздържаха. Другата кандидатура за поста – на Петър Петров от „Възраждане”, събра  само 36 гласа „за”.

За заместник-председатели на Народното събрание  бяха избрани Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), Цончо Ганев от „Възраждане”, Филиз Хюсменова от ДПС, Кристиан Вигенин от „БСП за България” и Андрей Чорбанов от „Има такъв народ” (ИТН).

До избора на Росен Желязков се стигна, след като първите две политически сили в 49-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, постигнаха съгласие за законодателната програма на парламента и за ротационен принцип при избора на председател на Народното събрание и на председател на правната комисия, ако законодателният орган работи повече от три месеца, колкото е срокът на ротацията.

След избора Росен Желязков беше лаконичен. В реч, продължила само минута и половина, той заяви, че не е моментът за патос и за тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са очакванията на обществото за сигурност, справедливост, за стабилност, посочи Желязков.  По-късно пред журналисти Росен Желязков коментира, че първите законопроекти, по които ще се работи,  са тези, по които има разбирателство – за домашното насилие, за КПКОНПИ, НПК, по Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани