Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рисунки с душа и от сърце в пътуваща изложба

[post-views]
Рисунки с душа и от сърце в пътуваща изложба

Изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ през април е в Одрин, пристигна от Прага и ще продължи в Берковица.

Чудесен, емоционален и родолюбив, радост за децата, получил възхищение и признание от възрастните – така накратко може да бъде описан проектът на Илиана Нанчева „Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Изложбите на

глаголическите и кирилските букви

знаци и символи, рисувани от ученици от различни страни, са поели по селищата, по които са преминали солунските братя, а и извън техния път.

Авторката на проекта Илиана Нанчева е завършила НУМТИ „Добрин Петков“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. През 1996 г. е започнала работа в медии и е надградила образованието си с „Маркетинг и реклама“. Притежава рекламна и PR-агенция и е един от създателите на интернет-радио „Татковина“, насочено с родолюбива мисия към българите по света.

Изложбата възникна като идея през 2018 г. Тогава реших да кандидатствам с проект в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“, като  използвам контактите си с българските общности и училища в чужбина. Така получих финансиране по проекта „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ и го посветих на 10-годишнината от старта на интернет радио „Татковина“. Градовете от поканените български училища по проекта са исторически и географски свързани с живота и делото на солунските братя, разказва Илиана Нанчева.

Тя посочва българските училища партньори с благодарност за тяхната

отговорност и артистичен талант

А това са БНУ „Васил Левски“ в Александруполис (Гърция), БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Истанбул, Българско училище за роден език в Будапеща и неговият филиал в град Халастелек, държавното средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага, наскоро чествало юбилей – 75 години от създаването си, и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Интересно е, че в проекта участва и унгарско училище от селището Шармалек, което се намира в район без население от българско потекло, но е избрало да учи нашия език, за да може да получи статут на защитено училище.

Всяко училище партньор в проекта е работило върху определени букви, по които учениците да направят интерпретация на глаголическите и кирилските букви, знаци и символи, а номинираните рисунки са влезли в Азбучната колекция. През 2019 г. е имало планирани изложби в държавите на училищата партньори, а след това проектът „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ се превръща в пътуваща  изложба, у нас и по света.

Последната изложба е в българската църква „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин, открита на 6 април т.г. Илиана Нанчева изказва голямата си благодарност за подкрепата при нейното осъществяване на Борислав Димитров – генерален консул на Република България в Одрин и на фондация „Българска екзархия“ в Истанбул с председател Димитри Йотеф и зам.-председател Христо Копано.

Изложбата е разположена в

българския православен храм „Св. св. Константин и Елена“

с уредник Христо Христов, който сърцато подпомогна осъществяването й. На откриването й са присъствали ученици и учители от Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин. Изложбата провокира интереса както на българи, така и на местното население. Достъпна за посещение е и за многобройните туристически групи и християни от други страни.

Илиана Нанчева изтъква и неоценимата безвъзмездна помощ на оператора от Военния телевизионен канал на ИЦ на МО Борислав Василев. Като доброволец той е участвал в доставката на рисувателните материали и в експонирането на изложбите във всички държави. За осъществяването на настоящата изложба в Одрин той е и спомоществувател.

Всички изложби са със свободен вход. Идеята е те да достигнат до повече хора, да привлекат разнородни публики и да популяризират неоспоримия български принос в европейската култура и в славянската просвета. А децата са вложили в рисунките си душа, сърце и

съхранена любов към българщината

с вълнение подчертава Илиана Нанчева. Изложбата ще бъде в Одрин до 29 април. След това, от 5 май до 2 юни, тя ще бъде представена в къща-музей „Иван Вазов“ в Берковица. Интерес към нея има от много селища у нас и в чужбина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани