Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Доброжелателните”- смразяващ разказ за войната

[post-views]
„Доброжелателните”- смразяващ разказ за войната

„Братя хора, нека ви разкажа как се случи всичко” – така започват скандалните и смразяващи мемоари на Максимилиан Ауе, бивш нацистки офицер, възкръснал за нов живот във Франция като собственик на фабрика и порядъчен баща на семейство. Макс е интелектуалец, отдаден на философията, литературата и класическата музика. Но той е също така хладнокръвен убиец и завършен бюрократ. И през очите на едно културно чудовище ние съпреживяваме в разтърсващи подробности ужасите на Втората световна война и на нацисткия геноцид срещу евреите. Монументалният роман на Джонатан Лител „Доброжелателните” (издава „Колибри” в превод на журналиста Георги Ангелов) представя на читателя едно пътешествие из най-мрачните кътчета на човешката душа.

Авторът е роден през 1967 г. в Ню Йорк и отраснал във Франция. Детството му е белязано от войната във Виетнам. След образованието си в Йейл се включва в хуманитарната асоциация „Действие” срещу глада и в продължение на 7 г. обикаля страни и региони във война като Босна и Херцеговина, Чечня, Афганистан, Конго. През 2001 г. напуска асоциацията, за да се отдаде на писането. „Доброжелателните” е първата му литературна творба (2006 г.). Романът е написан на френски и печели едновременно двете най-престижни литературни награди във Франция: „Гонкур” и Голямата награда за роман на Френската академия.Преведен е на всички основни езици с безпрецедентен книжарски и издателски успех. Литературни критици го определят като шедьовър и го наричат важен, каквото е творчеството на Томас Ман.

„Игри в задния двор” – пиеса по действителен случай

Театър „София”, година в ремонт, продължава да предлага горещ сценичен афиш

Израелската писателка Една Мазия е създала пиеса, която действа като камшик на сетивата ни. Ситуацията, в която попадат 4-те момчета и едно момиче от тайфата в задния двор, може да се определи като „на ръба”: на ръба между детството и „истинския живот”, с болезненото израстване и белезите за цял живот. Градусът на преживяванията на героите се подсилва от информацията ни, че пиесата е по действителен случай – няколко 17-годишни момчета изнасилват многократно 14-годишно момиче, малтретират го и го смазват психически в един кибуц някъде в Северен Израел. Годината е 1988-а и случаят отеква в цялата страна.

Съдебният процес продължава 3 г. Но този период в пиесата е запълнен от различните гледни точки към престъплението – на извършителите, на момичето, на магистратите. Виталната актриса на театър „София” Елеонора Иванова и 4-мата студенти от НАТФИЗ (Даниел Кукушев, Димитър Стойнов, Денислав Маринчев и Рафаел Бижев) влизат в ролите от двете страни на барикадата: на жертвата, престъпниците и съдниците. Откъде тръгва такава жестокост е въпрос, който взривява тогава обществото. Но въпросът е жив и днес, и за всяко следващо поколение.

Режисьор на „Игри в задния двор” е Николай Поляков, а помощник-режисьор е актьорът от Сатирата Боян Арсов. Следващото представление е в „Сълза и смях” на 16 май.

Георги Господинов – на последната права за „Букър“

„Времеубежище” на писателя Георги Господинов е сред 6-те романа, които се състезават за една от най-престижните литературни награди в света – британската „Букър”. Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Лондон на 23 май, а наградата е в размер на 50 000 паунда – поравно за автора и за преводача. А преводът на английски е направен от живеещата от години в България Анджела Родел. Преди това „Ню Йоркър”, „Гардиън” и „Файненшъл таймс” обявиха „Времеубежище” за една от книгите на 2022 г. А романът донесе и първата награда „Премио Стрега Еуропео”, получена от писател от Източна Европа. Сред аргументите на журито на „Букър” са „…Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност – толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него”.

Предстоящо

На 21 април в залата на Военния клуб в Бургас ще се изнесе тържествен концерт по повод на 60 г. от създаването на военно формирование 26720-Черноморец.

На 21 април в концертната и брифинг залите на Военния клуб в Стара Загора се провежда месечната инициатива „Пъстра хоротека”.

На 22 април в концертната зала на Военноморския клуб във Варна се организира „Великденски танго-бал”.

На 26 април във Военния клуб в Плевен сдружение „Артилерия Владимир Вазов” организира конкурс за деца за изпълнение на народни песни, посветен на оперната прима Гена Димитрова.

На 28 април в училище „Панайот Волов” в Каспичан се провежда Час по родолюбие, посветен на темата за Априлското въстание, организиран от Военния клуб в Шумен.

На 28 април във Военния клуб в Стара Загора се провежда познавателната игра „Аз обичам България” по исторически теми, отворена за широко участие на деца, учащи се, военнослужещи и цивилни граждани.

В страната

До 28 април във Велико Търново се провежда „Фоайе на книгата с автограф”. Има и изложби, театрални постановки. Участват над 50 издателства, а срещите с авторите ще са във Великотърновската библиотека и филиалите й, в училища и читалища в областта. Сред участниците са Неда Антонова, Виктория Бешлийска, Владимир Левчев, Михаил Вешим, Мария Лалева.

Популярният тромпетист, композитор, диригент и преподавател Михаил Йосифов събира млади музиканти в проекта „Новините в джаза”. Групата  представя дебютния си албум „Първа емисия” с концерти в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Варна и Русе. В София те са на 29-и април в Sofia Live Club в НДК.

Последни представления от Великденските театрални седмици във Варна продължават на 22 април  („Вечеря за тъпаци”), на 24 април с гост Малък градски театър „Зад канала”(„Червено и черно”) и на 26 април („Юн Габриел Боркман”). Спектаклите се играят на Основната сцена на Варненския драматичен театър.

Гостува ни най-сексапилната пианистка, носителката на наградите „Грами” и „Еми” Лола Астанова. Световноизвестна е и заради секси облеклото, с което сяда зад пианото. В Пловдив тя ще свири на 30 май в Античния театър, а на 6 юни – в София в зала 3 на НДК. Родена в Ташкент, на 8 г. вече е концертиращ пианист, а на 14 е лауреат на конкурса „Шопен”. Включена е в документалния филм на ЮНЕСКО „Деца чудо на XX век”. Емигрира в САЩ през 2003 г. Любимка е на тенисиста Джокович.

Пиесата „Ревност” на американския писател Сам Бобрик се играе успешно в Бургаския драматичен театър с режисьор Борислав Чакринов. Спектакълът нашумя и заради „Златен Кукерикон” за Мария Сапунджиева заради ролята й в него. В другата главна роля е Асен Блатечки, играят и Стефан Иванов, и младата звезда на театъра Пепа Николова. На 9 май и на 13 юни са следващите представления.

Най-ново

Единична публикация

Избрани