Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Система за въздушна защита създава невидим купол

[post-views]
Система за въздушна защита създава невидим купол

През последните години се увеличава използването на малки, бавни и ниско летящи безпилотни летателни апарати. Тези дронове се използват от бунтовници и терористи в бойни операции, служат им за наблюдение или атака, или за провокации в градска среда. Такъв е случаят с дрона, който кацна пред Белия дом, а друг един такъв дрон летя близо до канцлера Ангела Меркел. Те понякога предизвикват и сблъсъци с граждански самолети. Тези малки апарати създават големи проблеми, които трябва да се решават наложително.

Ниската им цена и високата им наличност и популярност на пазара ги прави предпочитани от престъпници и терористи, като щетите от враждебното им използване могат да бъдат огромни. Става дума за сигурността на военни обекти, летища и критична инфраструктура.

С цел противодействие и ефективна защита на въздушното пространство от враждебни малки дронове е създадена системата „Drone Dome“. Наименованието на системата показва, че тя създава върху охраняваните пространства невидим честотен купол така, че никакъв малък дрон не може да проникне в него. Тази система интегрира в себе си подсистеми за откриване, контрол и заглушаване на въздушните обекти, осигурявайки бърза мобилна реакция и контрадронова защита на 360 градуса.

Drone Dome е разработена в Израел и е специално решение, базирано на модулна и здрава инфраструктура(електронни заглушители) и сензори, позволяващи ефективно откриване, идентифициране и неутрализиране на множество микро и мини заплахи от безпилотни летателни апарати, като същевременно използва своите уникални алгоритми и технологията Differential Times Of Arrival (DTOA). Това е технология, която засича връхлитането на враждебните дронове по време.

Системата  Drone Dome също така определя местоположението на дрона и на неговия оператор. С усъвършенстваната си камера и точните малки и сигнализиращи радари системата може ефективно да осигури зони без полети на враждебни дронове като в същото време не нанася съпътстващи щети на околната среда.

Основното й предназначение е да се справя със заплахата, която представляват враждебните дронове, както във военни сценарии от всякакъв характер, така и за защита на личния състав, бойната техника и военните съоръжения. Разбира се тя може да се прилага и за охрана на граждански обекти като стадиони и летища, и важни обществени сгради.

Drone Dome се управлява от един потребител. Тя е напълно модулна и може да бъде внедрена и като стационарна, и като мобилна. Отворената архитектура позволява интегрирането в нея на множество ефективни сензори и елементи. Враждебните дронове се изваждат от строя или кинетично с лазер или електронно чрез подтискане на електрониката. Системата е проектирана да открива обекти с площ до 0, 002 квадратни метра, в диапазон от 3, 5 км, както и автоматично да регистрира движение на дронове и да разпознава цели. Унищожава целите без да нанася щети на околната среда или на приятелски самолети. В нея е внедрен и изкуствен интелект, който още повече гарантира успешното идентифициране, проследяване и ликвидиране на заплахата. Drone Dome се управлява от специален команден център.

Нов член на прочута фамилия гаубици

Популярната самоходна френска гаубица „Цезар“ продължава да се развива и да печели привърженици. Първият вариант на „Цезар“, върху колесна мобилна платформа 6х6 стана известна в редица бойни операции. Семейството порасна и беше създадена нова модификация върху платформа 8х8. Оръдието и при двете модификации е калибър 155 мм и е монтирано на задната част на шасито на камион „Татра 815“. Кабината на камиона е за екипаж от 4 души. Гаубицата може да се монтира  и върху други колесни платформи като „Рено“ например.

Новата „Цезар“ 8х8 се задвижва от дизелов двигател с въздушно охлаждане и мощност 410 к. с. Досегашната версия 6х6 може да носи 18 снаряда, а новата – 30 снаряда калибър 155 мм, като притежава системи за автоматично зареждане и контрол на огъня, както и система за глобално позициониране. Новата „Цезар“ 8х8 беше създадена заради появата на новите заплахи в съвременния свят и изискванията на клиентите.

Разузнавателен дрон се движи с Ванкелов двигател

Тактическият дрон от среден клас „Уочкийпър“(“Пазач“) – WK450 излита и каца с помощта на върховата технология за автоматично излитане и кацане на летателни апарати, известна като „МАДЖИК АТОЛС“. Размахът на крилата му е  10, 51 м, а дължината на фюзелажа – 6, 1 м. Дронът е резултат от сътрудничеството между Израел и Обединеното кралство и разполага с най-добрите съвременни радари. Както и с възможност за прихващане и наблюдение на огромни площи. Създаден е като мощна безпилотна летателна система за наблюдение и разузнаване, за да осигурява пълна ситуационна осведоменост на наземните сили, и да лети при всякакви метеорологични условия.

WK450 има полезен товар 150 кг. Това включва най-вече супер модерни сензори и системи за наблюдение и навигация. Задвижва се от Ванкелов двигател с вътрешно горене, с водно охлаждане. За разлика от познатите двигатели с вътрешно горене при Ванкеловия двигател буталото се върти с висока скорост, а не се движи възвратно постъпателно. Дронът се управлява от наземна контролна станция в 20-метров контейнер, която се превозва със стандартни камиони.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани