Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва прие закон, позволяващ на граничната охрана да връща мигранти

[post-views]
Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

Литовският парламент прие закон, позволяващ на граничната охрана да връща обратно мигрантите, пресекли границата незаконно, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че нормативният акт е бил приет въпреки опасенията на правозащитните организации.

„В сегашния геополитически контекст нямаме друга алтернатива: трябва да се защитаваме и трябва да разполагаме със нужните средства за това“, каза литовският вътрешен министър Агне Билотайте пред парламента.

Новото в закона е, че той предвижда възможност мигранти, заловени да пресичат границата незаконно, да може да бъдат връщани обратно по преценка на местния началник на граничната охрана.

Според международното право мигрантите имат право да кандидатстват за убежище и е забранено те да бъдат връщани на места, където е възможно животът и здравето им да са застрашени.

От 2021 г. Литва, Латвия и Полша отчитат рязко увеличение на миграционните потоци от държави като Ирак и Афганистан, влизащи от Беларус. Според трите страни засиленият миграционен наплив се дължи на хибридна война на Минск, целяща да се окаже натиск върху ЕС да облекчи санкционния режим срещу Беларус.

Дори и преди приемането на новия закон, литовските граничари пак изтласкваха мигранти. Те правеха това по силата на правителствено постановление от август 2021 г., което сега бива облечено в закон, отбелязва Ройтерс.

Критици на новия нормативен акт като правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ изразиха мнение, че той крие опасност да лиши от закрила хора, които наистина се нуждаят от нея.

„При мен постоянно постъпват тревожни съобщения за системно насилие и нарушаване на човешки права на мигранти, включително в контекста на изтласкването (на мигранти) на литовската граница с Беларус“, каза комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович.

Изтласкванията подхранват на дейността на местни каналджийски мрежи, които прекарват мигранти през границата незаконно, заяви литовската организация за защита на правата на мигрантите „Сиена“.

Литва издигна 4-метрова ограда с бодлива тел по протежение на участък от 550 километра по 690-километровата граница с Беларус. От началото на годината са върнати близо 900 мигранти, които са влезли незаконно, основно като са прерязали оградата, заяви говорител на граничната охрана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани