Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Японска компания се готви за историческо кацане на Луната

[post-views]

Японският стартъп  „Айспейс“ днес ще направи опит да стане първата частна компания, която ще приземи апарат на Луната, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Ако всичко върви по план, апаратът „Хакуто-Ар“ (Hakuto-R) ще започне спускането си към лунната повърхност около 15:40 по Гринуич (18:40 българско време).

Спускаемият модул забави курса си на около 100 километра над Луната, след което ще регулира скоростта и височината си, за да извърши „меко кацане“ около час по-късно.

Успехът на мисията обаче далече не е гарантиран. През април 2019 г. сондата „Берешит“ на израелската организация „Спейс Ай Ел“ (SpaceIL) се разби на лунната повърхност, докато се опитваше да кацне.

„Айспейс“ обяви три алтернативни места за кацане и може да премести датата на спускането на Луната на 26 април, 1 май или 3 май, в зависимост от условията.

„Това, което постигнахме досега, е голям успех и ние вече прилагаме уроците, научени от този полет към бъдещите ни мисии“, каза по-рано през месеца Такеши Хакамада, главен изпълнителен директор и основател на „Айспейс“.

„Радвам се да бъда свидетел на този исторически ден, който бележи началото на нова ера на комерсиални лунни мисии“.

С размери 2 метра на 2,5 метра спускаемият апарат е в орбита около естествения спътник на Земята от миналия месец, след като беше изстрелян през декември от Кейп Канаверал, Флорида, с ракета на компания „Спейс Екс“.

Досега само САЩ, Русия и Китай са успели да приземят апарати на Луната, която се намира на около 400 000 километра от Земята.

Япония и САЩ обявиха миналата година, че искат да си сътрудничат, за да изпратят японски астронавт на Луната до края на десетилетието.

Спускаемият модул носи няколко лунни апарата, включително миниатюрен японски модел, разработен от Агенцията за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) в сътрудничество с производителя на играчки „Такара Томи“ (Takara Tomy).

На борда му се намира и роувърът „Рашид“, конструиран от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Страната от Персийския залив, която е „новак“ в космическата надпревара, изпрати орбитална сонда до Марс през 2021 г. Ако роувърът й „Рашид“ успее да се приземи, това ще бъде първата лунна мисия на арабска страна.

Проектът „Хакуто“ (Hakuto – „бял заек“ на японски) на „Айспейс“ беше един от петимата финалисти в международния конкурс Гугър Лунар Екс Прайз, който завърши без победител, тъй като нито една компания не успя да приземи апарат на Луната преди определената дата (2018 г.). Някои от проектите обаче не бяха изоставени.

Компания „Айспейс“ възнамерява да създаде „редовна и евтина транспортна услуга до Луната“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани