Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Музея на авиацията честваха 95-та годишнина на полк. Йорго Киранов

[post-views]
В Музея на авиацията честваха 95-та годишнина на полк. Йорго Киранов

Пилотът има над 10 хиляди часа във въздуха.

В Музея на авиацията, филиал на НВИМ,  пловдивската авиационна общност отбеляза 95-тата годишнина он рождението на полковник от запаса Йорго Киранов Петров. На тържеството присъстваха бивши колеги по служба, приятели, роднини и граждани, съобщават организаторите.

Водещата на тържеството, г-жа Радка Банялиева – директор на Музея на авиацията, в своето встъпително слово отбеляза, че службата на полк. Киранов бе динамична и премина през много обрати, които се определяха от спецификата на пилотската професия и нейният напрегнат характер.

В своето изказване полковник от запаса Григор Дамянов Георгиев проследи основните моменти от службата на полк. Киранов. Той отбеляза, че през целия период на 44 – годишната му служба във Военновъздушните сили на Република България, полк. Киранов работеше с висок професионализъм, бе отговорен и  всеотдаен. По време на цялата си летателна кариера лети на 11 вида самолети и 3 вида вертолети в това число Fw – 44, Арадо-26, Ил-2, Ил-10, Б – 181 „Бюкер бесман“, Лаз-7, Лаз-7М, Ил-28, Fw – 58, Ил-14, Як -11, както и на вертолетите Ми-4, Ми-8 и Ми-17 с пролетяни над 10 хиляди часа във въздуха. Под негово ръководство специализираното вертолетно  звено с чест успя да осигури възложените задачи в интерес на министъра на отбраната и ръководството на МО.

Полк. Киранов положи много усилия и постоянна грижа за подготовката, развитието и усъвършенстването на поколения млади пилоти за усвояване на летателното майсторство при изпълнение ежедневните задачи и на специфичните строително-монтажни работи. Не допусна нито за миг застой в усъвършенстването, като военен пилот и въздушен боец.

Чувството му за съхранение, опазване и популяризиране на историческата памет, позволи да се реализира мечтата на живота му българската общественост и ВВС да имат Музей на авиацията, за което той  има безспорен и изключително голям принос.

Полковник от запаса Светлозар Асенов, председател на Българското астронавтическо дружество –Пловив, прочете поздравителен адрес и  връчи  плакет на ВВС от името на командира генерал-майор Димитър Петров. Поздравителни адреси до полк. Киранов бяха прочетени и връчени от името на  авиационните сдружения и патриотични дружества (Българско астронавтическо дружество, Авиационен клуб „Чисто небе“ – Пловдив, Сдружение „За честта на пагона“, Българската авиационна асоциация и домакините Музей на авиацията, филиал на НВИМ). В тях, освен оценка за бузупречната му служба, всички  пожелаваха на него  и семейството му здраве, висок дух, бодрост и сплотеност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани