Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Примирието в Судан се спазва само частично, враждуващите страни не са готови да водят преговори

[post-views]
Тежките сражения в Судан продължават – дипломати и чуждестранни граждани се евакуират

Десетки хиляди цивилни – и местни, и чужденци, се възползваха от временното прекратяване на огъня в Судан, за да напуснат размирната страна. Стотици европейци вече се прибраха у дома, а със самолет от Берлин, на летище София пристигнаха и първите евакуирани българи.

Хиляди цивилни от десетки държави намериха спасение от ужаса в Судан в различни точки на Европа и Саудитска Арабия. Редица европейски държави вече приключиха с евакуацията на гражданите си. Много местни жители също използваха 3-те дни на крехкото примирие, за да напуснат зоната на сраженията и да се укрият на по-сигурни места.

Мъж:

„Преживяхме доста напрегната и хаотична седмица и сега сме просто спокойни. Нямаше как да се размине без жертви. Имаме няколко ранени, но те ще се оправят. Доволни сме, че нещата се развиха благорпиятно.“

Въпреки усилията, прекратяването на огъня се спазва само частично и в градовете край Хартум се съобщава за спорадична стрелба и експлозии. Армията е атакувала с дронове позиции на паравоенните Сили за бърза подкрепа, твърдят световните агенции. Враждуващите страни не показват готовност да водят сериозни преговори, посочват от ООН. От СЗО предупреждават, че големият проблем в момента, криещ риск от огромна криза, е превземането на лаборатория в столицата, където се съхраняват проби от различни заразни болести, включително полиомиелит, морбили и холера.

По-рано пък стана ясно, че в хаоса около боевете редица затворници от затвора Кобер в столицата са успели да избягат. Сред тях е бившият министър Али Харун, който заедно със сваления през 2019 г. президент Омар ал-Башир е издирван от Международния наказателен съд по обвинения за извършени зверства в Дарфур. Самият Башир обаче и още 30 затворници са прехвърлени във военната болница в Хартум още преди началото на сраженията, потвърдиха от суданската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани