Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първите евакуирани българи от Судан пристигнаха в България

[post-views]
Сигнал за бомба на Летище София

Първите българи, евакуирани от Судан, пристигнаха този следобед на „Терминал“ 2 на летище София с полет от Берлин – Марияна Илиева, както и Николета Борисова- Елбалула със съпруга си Абдел Хасона. Те разказаха пред медиите за своя път по време на евакуацията, за предизвикателствата и ситуацията в Судан. 

Николета Борисова- Елбалула е домакиня, женена за суданец. В Судан е от 45 години. Нещата се задълбочават всеки ден, хиляди хора напускат Судан дори през египетската граница. Бидейки в Хартум, не можехме да имаме точна представа какво става. Човек просто не може да различи военните самолети от самолетите на въздушната подкрепа, каза тя.

Събудихме се с изстрелите, това беше първото, по което разбрахме, че нещо сериозно се случва, обясни тя. Николета разказа, че мястото, където живеят със съпруга си, е било в центъра на събитията, но са успели да се преместят в друг, по-безопасен район, а след това се местят на място на 30 километра от столицата. Със себе си успява да вземе паспортите.

Тя разказа, че в Хартум вече седмица няма ток, вода, а по думите ѝ от това, което чува, са засегнати и доста болници. В периода на евакуация е била осигурена храна и вода, обясни Николета. Заедно със съпруга й решават да се евакуират в момента, в който получават възможност. Евакуацията им започва от военна база, от която се извършва европейска акция по евакуация. Двамата са били включени в полет на германски самолет.

Съпругът на Николета Абдел Хасона, бивш консул на България в Судан, който също пристигна у нас днес, описа ситуацията като лоша. Той се надява да се стигне до примирие. По думите му се стреля в столицата Хартум, извън нея – не. Той разказа, че се е стреляло на около 100 метра до тяхната къща.

Марияна Илиева от Сандански пребивава в Судан за постоянно в последните 4-5 години. Съпругът ѝ, с който са женени от 1985 г., я кара да напусне страната. Той е лекар в Судан и живее там от 2004 г. По думата ѝ ситуацията в болниците е тежка. Тя разказа, че много нейни приятели са се обаждали по телефона, че се нуждаят от кръв, а хора, които са умирали по пътя, са седели с дни, докато някой ги прибере. Мародери влизаха и ограбваха, каза още тя.

Преди близо две седмици в Судан започват бойни действия между войските на генерал Абдел Фатах Бурхан и ген. Мохамед Хамдан Дагало, които прерастват в кръвопролитни сблъсъци, които обхващат столицата Хартум и други големи градове, предаде Франс прес.

По информация на Министерството на външните работи (МВнР) от Судан са поискали евакуация 31 българи. По последна информация към момента на територията на Судан се намират десет български граждани, които чакат да бъдат евакуирани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани