Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чешкото правителство одобри споразумение за отбранително сътрудничество със САЩ

[post-views]
Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС в тежък за Европа момент

Чешкото правителство одобри днес споразумение за отбранително сътрудничество със САЩ, каза на предавана по телевизията пресконференция чешкият премиер Петър Фиала, цитиран от Ройтерс.

„Това е важно в неспокойните времена и при нестабилната международна среда. Това несъмнено е стъпка, която повишава сигурността на нашата страна и нашия народ“, каза Фиала.

Споразумението създава рамка за потенциално американско военно присъствие в Чехия, уреждайки въпроси, вариращи от юрисдикцията над чуждестранните войски, през екологични проблеми, до правилата за използване на бойни машини.

Споразумението обаче не означава, че е взето някакво конкретно решение за американско военно присъствие или създаване на чуждестранни военни бази, каза чешката министърка на отбраната Яна Чернохова. Това трябва да стане обект на отделно споразумение и одобрение от парламента.

Министърката каза, че Чехия е 25-ата държава членка на НАТО, която сключва подобно споразумение. Досега САЩ са подписали подобни споразумения и с други страни от Източния фланг на НАТО, като Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България.

Споразумението трябва да бъде подписано от двете страни и да бъде ратифицирано от чешкия парламент, за да влезе в сила, добави Чернохова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани