Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на върха САЩ – Южна Корея: Джо Байдън посрещна Юн Сук-йол в Белия дом

[post-views]
Байдън заяви, че Нетаняху не е против всички възможни решения чрез създаване на две държави на израелско-палестинския конфликт

Сеул спира плановете си за създаване на собствен ядрен арсенал в замяна на по-значима роля при засилването на потенциала за отговор на САЩ при евентуална атака от Северна Корея. Това посочват американски медии в хода на посещението във Вашингтон на южнокорейския президент  Юн Сук-йол, посрещнат в Белия дом от колегата си Джо Байдън.

Срещата на върха във Вашингтон цели да покаже силата на съюза между Южна Корея и САЩ, а залозите са особено високи на фона на провокациите на Пхенян, нарастващото влияние на Китай в Индо-тихоокеанския регион и скорошното изтичане на секретни документи от Пентагона.

Американският президент Джо Байдън посрещна с цялата помпозност, присъща на една държавна визита, колегата си Юн Сук-йол, който е първият южнокорейски лидер в Белия дом от 12 години насам. Всъщност държавният глава е в страната цяла седмица и вече проведе срещи с редица американски представители, с които обсъди различните аспекти на сътрудничеството между Сеул и Вашингтон.

Преди да започнат разговорите по същество, двамата президенти посетиха мемориален комплекс, посветен на жертвите от Корейската война. В дневния им ред освен честване на 70 години от формирането на съюза между страните им е и приемането на декларация за допълнително задълбочаване на връзките в сфери като военно обучение, обмен на информация и прехвърляне на стратегически активи в лицето на севернокорейската заплаха. Разполагане на ядрен арсенал в Южна Корея не се предвижда, посочват източници от Белия дом, но САЩ ще изпратят своя ядрена подводница край полуострова за първи път от десетилетия. Мярката е част от засиления ядрен щит, който трябва да увеличи възпиращия потенциал на съюзниците в лицето на все по-агресивните действия от страна на Пхенян, генериращи напрежение в региона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани