Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Босна настоява за разширяване на мироопазващата мисия

[post-views]
Войници и оборудване от стратегическите резервни сили на ЕУФОР пристигнаха в Босна

Босна и Херцеговина поиска увеличаване на броя на войниците в операция „Алтеа” на силите на Европейския съюз (EUFOR) – мироопазващата мисия на ЕС в страната, съобщи „Сабах”.

Искането беше отправено от члена на Председателството на Съвета Денис Бечирович след среща с командващия EUFOR генерал-майор Хелмут Хабермайер в столицата Сараево.

Бечирович заяви, че неотдавнашната сепаратистка реторика на сръбския лидер Милорад Додик, президент на Република Сръбска, е предизвикала необходимостта от повече войски.

Той добави, че мисията на EUFOR е да гарантира сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина и призова за увеличаване на броя на войниците възможно най-скоро.

В отговор Хабермайер заяви, че частите на EUFOR следят внимателно развитието на ситуацията и поддържат тесен контакт със съответните институции.

Сръбският член на президентския съвет Желка Цвиянович обаче заяви, че в Босна и Херцеговина няма проблем със сигурността и че не е необходимо да се увеличава броят на войниците на EUFOR.

Тя добави, че изявленията на Бечирович са „лекомислени“ и проблемите в страната могат да бъдат решени чрез диалог.

„В Босна и Херцеговина няма проблем със сигурността и не е необходимо да се увеличава броят на войниците на EUFOR“, каза тя.

Операция „Алтея“ беше създадена през 2004 г., за да наблюдава военното изпълнение на Дейтънското мирно споразумение и да гарантира сигурността в Босна и Херцеговина.

По-рано този месец Нидерландия обяви, че ще изпрати 160 войници в EUFOR.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани