Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморските сили на Съединените щати твърдят, че Иран задържал петролен танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, близо до Оман

[post-views]
САЩ съобщиха, че са унищожили три дрона, изстреляни от йеменските хуси

Военноморските сили на Съединените щати съобщиха, че Иран е задържал петролен танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, в Оманския залив на фона на засилващото се напрежение във връзка с ядрената програма на Техеран, предаде Асошиейтед прес.

Базираният в Близкия Изток 5-и флот на американските военноморски сили идентифицира кораба като „Advantage Sweet“. Спътникови данни показват, че той се намира в Оманския залив, северно от столицата на Оман – Мускат. Тъкмо е пристигнал от Кувейт и има за зададена дестинация – Хюстън, щата Тексас.

„По време на задържането танкерът е подал сигнал за помощ“, заявиха от 5-и флот на американските ВМС. „Действията на Иран са в разрез с международното право и нарушават регионалната сигурност и стабилност. Иран трябва незабавно да освободи петролния танкер“, добави флота.

Днешното задържане на плавателния съд от страна на Иран е част от поредица подобни инциденти с кораби в този стратегически район, през който преминава една пета от целия търгуван петрол в света.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани