Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шпионски скандал в скандинавските държави – експулсират руски дипломати, уличени като агенти

[post-views]
Шпионски скандал в скандинавските държави – експулсират руски дипломати, уличени като агенти

Шпионски скандал буни духовете в отношенията между Русия и северноевропейските държави. Разследване, уличаващо редица руски агенти, работили под прикритието на дипломатически служители, доведе до взаимно гонене на официални представители между Осло и Москва.

Норвегия изгони 15 дипломати от руското посолство в Осло, заподозрени в шпионаж. На свой ред Москва отговори с експулсирането на 10 норвежки дипломати.

Повод за напрежението стана разследване, което уличава 38 руски агенти, работещи под прикритие в различни дипломатически мисии на Скандинавския полуостров.

Сред експулсираните е и руският генерален консул в Баренцбург, на норвежкия архиплераг Свалбард, работил за военното разузнаване в Москва.

Ларс Фаусе – губернатор на Свалбард:

„За пръв път се срещнах с руския генерален консул и новия директор на минната компания Тръст „Арктикугол“ миналия август в точно тази зала. Тогава им представих нашите очаквания, а те ми обясниха плановете си и след това се срещахме редовно в този формат.“

Освен в Норвегия, репортажът предизвика ефект и в Швеция и Молдова, които също пристъпиха към изгонване на руски дипломати, последвано от ответни мерки на Москва. Отношенията ни с европейските страни са на най-ниското си ниво от години и всяка вълна от експулсирани руски представители все повече затваря вратата на дипломацията и ограничава действията ни, предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани