Информационен център на Министерство на oтбраната

Бодра смяна средношколци трампят гейминг за стрелба с „Калашников”

Бодра смяна средношколци трампят гейминг за стрелба с „Калашников”

Над 120 ученици от 8. до 12. клас от три водещи казанлъшки гимназии загърбиха за няколко часа компютърните игри и отстрела на виртуални мишени, като се включиха в занятие по огнева подготовка на Учебен полигон „Тюлбето” в Казанлък. След усвояване на мерките за безопасност и материалната част на стрелковото оръжие учениците взеха участие в стрелба с пистолет „Макаров”, АК 47 и лека картечница „Калашников”. Това е поредното, а за абитуриентите – последното занятие на клубовете по интереси „Приятели на армията”, създадени преди няколко години в повечето училища в Града на розите.

С огромно желание и готовност средношколниците се включиха в стрелбата, като момичетата не отстъпваха на момчетата по смелост и точност при поразяване на мишените.

„По време на занятията в клуб „Приятели на армията” гимназистите се научават как да разглобяват и сглобяват оръжието, как се пълни, как се празни, както и се запознават с всички мерки за безопасност”, сподели главният сержант на 61-ва Стрямска механизирана бригада старшина Петко Гамишев. „Накрая на тези занятия се съставя протокол, на който те се разписват, че са запознати и идват тук на полигона, за да извършим т. нар. практическа част”, допълни още той.

Клубовете по интереси „Приятели на армията” в Казанлък вече се радват на традиционен интерес от страна на учениците, макар и в началото да са подходили с нежелание и слаб интерес, признават техните преподаватели. По време на военната подготовка в клас военнослужещите от 61-ва бригада разкриват направленията, в които работи Българската армия – отбрана, действия в „специфична среда”, инженерно и медицинско осигуряване, действия при стихийни бедствия и промишлени аварии, родолюбиво и патриотично възпитание.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top