Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нарко подводници са прекарали тонове дрога в Европа

[post-views]
Polish Navy vessel ORP Kontradmiral Xawery Czernicki

В продължение на 20 години наркотрафикантите са пренасяли тайно тонове наркотици в Европа с помощта на импровизирани подводници. Според BBC News проследяването на плавателните съдове на контрабандистите е много трудно.

Според Антонио Мартинес Дуарте, началник на отдела за борба срещу наркотиците в Испания, наркокартелите са използвали подводници от десетилетия, за да пренасят кокаин от Южна Америка до Европа. В същото време през последните три години служителите на реда в Испания успяха да заловят само две такива подводници.

Служители от разузнаването смятат, че стотици подводници с кокаин са пристигнали в Европа през последните 20 години. Има версия, че са налице цели гробища на тези подводници близо до Канарските и Азорските острови. Контрабандистите умишлено ги потапят там, за да прикрият следите си, след като транспортират поредната партида дрога.

Първите доказателства за използването на нарко подводници в Европа се появиха през 2019 г., когато 20-метрова подводница с оптични влакна, превозваща три тона кокаин, се разби край бреговете на Испания. Нейният екип от трима души си проправи път през джунглите на Бразилия на Амазонка и след това прекара 27 дни в открития океан. Мъжете бяха задържани и осъдени за трафик на наркотици с цел продажба.

През 2023 г. испанската полиция откри друга подобна подводница край бреговете на Галисия.

По-рано беше съобщено, че в Колумбия военноморските сили са открили дрейфуваща подводница с тон кокаин на борда. Екипажът на кораба загинал поради инцидент, довел до изпускане на токсични газове.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани