Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетохме делото на Априлци от 1876 г.

[post-views]
Почетохме делото на Априлци от 1876 г.

Почетохме делото на Априлци от 1876 г.
Почетохме делото на Априлци от 1876 г.

Членове на СОСЗР отбелязаха 147 години от Априлското въстание с посещения в Копривщица, Панагюрище и Оборище.

Копривщица, Панагюрище и историческата местност „Оборище“ бяха местата, които днес представителна група на СОСЗР, водена от председателя генерал от запаса Златан Стойков посети. Поводът бе 147 години от Априлското въстание. Родолюбивата проява бе организирана с подкрепата на Министерството на отбраната.

В Копривщица генералите и офицерите от запаса и резерва поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски и посетиха родната му къща. За големия българин, посветил живота си на нашето освобождение от турско робство, говори главният секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев. Ген. Стойков припомни, че това е едно от поредните военно-родолюбиви мероприятия на СОСЗР, които по план продължават до края на годината.

147-годишнина от избухването на Априлското въстание ще бъде тържествено отбелязана в Копривщица на 30 април и 1 май. През първия ден от 18 ч. ще бъде открита изложба „Копривщица – далечна и достъпна“ в къщата – музей на Тодор Каблешков. От 20,30 ч. е възпоменателната вечер- заря на площад „20 април“. На 1 май от 11 ч. ще бъдат положени венци и цветя на Тодор Каблешков. Откриването на тържествата е от 11,30 ч. на площад „20 април“. Там ще бъде представена театралният спектакъл „Първата пушка“ – възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание с участието на НД „Традиция“. Народното веселие започва от 12,30 ч.

Научаваме, че в Копривщица е роден генерал Димитър Кацаров. Той е завършил Софийската класическа гимназия и ехническото отделение на Военното училище. През 1892 г., след конкурсен изпит, е изпратен да следва в щабофицерски курс във Виена. Води преговорите с оръжейните заводи „Круп” за закупуване на оръдия и тежковозни машини за българската армия. Участва в Балканската война, а през 1915 г. е командир на І артилерийска бригада. Поради тежко заболяване е принуден да се върне в София, където му възлагат да организира артилерийска школа в Сливница. През 1918 г. е произведен в чин генерал-майор и става началник на артилерията в България. Бил е дългогодишен председател на Ловната организация. До края на живота си е почетен подпредседател на българския Ловно-рибарски съюз.

В Панагюрище ритуалът бе пред Мемориалния комплекс „Априлци“, който е открит през 1976 г. Посрещна ни лично кметът на Общината Никола Белишки. В програмата ни има 170 различни прояви, посветени на годишнината, сподели той. Прави впечатление, че голяма част от тях са пряко свързани с децата и младите хора. Днес на площада  от Професионална гимназия по индустриални технологии,  мениджмънт и туризъм се очакваше възстановката „Обявяване на Априлското въстание в  Копривщица и Панагюрище”. Малко по-късно в подножието на мемориала ген. Стойков връчи символното шалче на Съюза на г-жа Миленка Пенева от гимназията за нейната активна патриотична дейност. Тя е ръководител на СУБ „Васил Левски“ с командир подполковник от запаса Михаил Неделев. Ученици от отряда бяха отличени със значки на СОСЗР. Мемориалният знак на Съюза получи кметът Никола Белишки, ефрейтор от запаса, който изрази своето голямо уважение към запасното войнство. За борбите на българите в този край и Априлското въстание говори председателят на Областната организация на СОСЗР в Пазарджик подполковник от запаса Трифон Калпаков. С „Добре дошли!“  и пожелания за приятно пребиваване в столицата на Четвърти революционен окръг се обърна председателят на Общинската организация на СОСЗР в Панагюрище капитан от запаса Стоян Цацов.  Групата положи венец на величествения паметник, изграден за 100-годишнината от Априлското въстание.

В Панагюрище 147 години от избухването на Априлското въстание ще бъдат отбелязани на 1 май. Програмата предвижда литийно шествие от Историческия музей до площад „20 април“, където ще има ритуал по издигане на националното знаме. В църквата  „Свето въведение Богородично” ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлското  въстание. Военно-историческата възстановка „Мъжество и  саможертва – Панагюрище 1876”, ще бъде с  участието на НД „Традиция”. Националният  митинг-заря е от 20, 30 ч. на площад „20 април“.

Преди да отпътува за София групата бе в историческата местност „Оборище“, където на 13 и 14 април 1876 г. заседава първото Велико народно събрание. За събитията преди 147 години говори капитан от запаса Лука Цветанков, секретар на Общинската организация на СОСЗР в Панагюрище. Положен бе венец в памет на първите български велики депутати. Всенародното поклонение – събор на местността  „Оборище“ на 2 май започва от 11 ч. пред паметника тържествен молебен-водосвет и поклонение и полагане на венци и цветя. Народното веселие пред хижа „Оборище“ е от 12, 30 ч.

Историческият автопоход завърши с другарски обяд и пожелания СОСЗР и занапред да поддържа връзката между народ и армия, която, очевидно, особено днес, е много необходима.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани