Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония ще укрепи морската си сигурност на фона на заплахата от страна на Китай

[post-views]
Япония ще укрепи морската си сигурност на фона на заплахата от страна на Китай

Япония прие нова петгодишна стратегия за укрепване на морската си сигурност, включително за усилване на бреговата охрана и повишаване на оперативната ѝ съвместимост с въоръжените сили на фона на все по-голямата настъпателност Китай във водите в региона, предаде Асошиейтед прес.

В новия документ, озаглавен Основен план за океанска политика, приет от правителството на премиера Фумио Кишида, също така пише, че Япония трябва да ускори разработването на подводни дронове и дистанционно управляеми роботи, за да подобри способностите си за наблюдение.

В плана е включен и списък със заплахи. Сред тях са повтарящи се нахлувания в японските териториални води от страна на кораби на китайската брегова охрана, нарастване на непозволените дейности от страна на „чуждестранни съдове за наблюдение“ в японската изключителна икономическа зона, засилване на съвместните военни учения на Китай и Русия, както и многократните изстрелвания на ракети от страна на Северна Корея.

„Обстановката в океана около Япония е все по-напрегната“, заяви днес Кишида на посветена на новата политика среща. „Време е на обединим мъдростта на индустрията, академичните среди и правителството за реформа на океанската политика – или океанска трансформация“, добави той.

Кишида също така отбеляза необходимостта да бъде подобрено усвояването на морските ресурси за постигане на въглероден неутралитет.

Новата океанска политика е в съответствие с новата японска стратегия за сигурност, която беше приета от правителството на Кишида миналия декември и представлява сериозно отклонение от досегашния записан в конституцията принцип, позволяващ единствено самоотбрана.

В новия план също така пише, че Япония трябва по-агресивно да извършва подводни проучвания и да усвоява подводни ресурси за производство на енергия и се призовава за разширяване на експлоатацията на изключителната икономическа зона за строеж на офшорни ветрогенератори.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани