Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Граф Монте Кристо” – има все още романтика

[post-views]
„Граф Монте Кристо” – има все още романтика

Или защо романът на Дюма-баща е тревожно актуален днес.

В този театър му е мястото на спектакъл като „Граф Монте Кристо”, каза режисьорката му Бина Харалампиева – в Младежкия. И думите й се оправдаха още на първите представления, когато пред сградата гъмжеше от млада публика и групи (неорганизирани) младежи на ученическа възраст. Естествено, защото през 1846 г. Александър Дюма-баща написва един от най-великите романи в световната литература – „Граф Монте Кристо”. А Юрий Дачев за пореден път да посегне към класиката, непоставяна у нас, и да я пресъздаде в драматургичен текст.

И ето, че си заслужава да се гледа тази романтична драма – и от малки, и от големи зрители. Защото темите са вечни – за приятелството и предателството, за любовта и самотата, за възмездието, за дълги години живот в нелюбов и примирение, но и за отмъщението, което поглъща и самия му извършител, изпепелява и самата любов. Темите са вечни, но гледната точка е различна според опита и според отдалечеността от времето на онези 177 години назад от създаването на романа. Да, времето се променя, но в тази творба за пореден път виждаме, че човекът пъпли след всички технологични и обществени взривове, които сам е предизвикал. Душата му е същата и се вълнува от едно и също независимо от датата и епохата.

На Калин Врачански му върви на герои от епохата на XIX век, когато преди години изигра фантастично Квазимодо в „Парижката света Богородица” в театър „София”. И продължава да му върви в силната трупа на Младежкия театър, която е набрала скорост и създава запомнящи се спектакли в афиша си. Тук гостуващият актьор е в ролята на Едмонд Дантес и всеки път показва високата класа на сериозен актьор. А не е лесно да си Калин Врачански в театралното ни пространство, състезаваш се със самия себе си.

В представлението се открояват образите и на Светослав Добрев (току-що награден за ролята на Санчо Панса в „Дон Кихот” на същата сцена),на  Койна Русева, Юлиян Петров и Рая Пеева, а и всички участници в представлението. Наскоро нарекоха и спектакъла, и книгата учебник по морал. Може би затова салонът беше пълен догоре, и актьорите, и публиката съпреживяваха съкровените мигове на един легендарен литературен герой.

Изложбата на Чапа – последна възможност

Броени дни остават до края на юбилейната изложба на Георги Чапкънов-Чапа в Двореца на Националната галерия. С нея талантливият скулптор отбелязва 80-годишнината си. Кръстена е „Чапкънов. Алхимикът”. Това е Чапа, който създаде и статуетката на легендарното войниче с каската, което връчват на получилите театралната награда „Аскеер”, учредена от Театър „Българска армия” преди повече от 30 година.

Почитателите му свързват името на артиста и с много видими във всекидневието ни негови творби не само в столицата, като символът на града статуята на София, пейката с бащата и сина писатели Славейкови на едноименния площад, с фигурата на италианския революционер Гарибалди, а в Такевата градинка на „Солунска” е чешмата с пластиката „Похищението на Европа”, похитена за години от крадци, но възстановена. В залите на партера в двореца обаче са творби, създадени през последните 50 години, от колекциите и на галериите в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, на частни колекции. Тук е и копието на бюста на италианския режисьор Федерико Фелини, съгласил се да му позира, защото Чапа предлага суперкратък срок от само 3 дни. Филмовият вълшебник не повярвал, но Чапа изпълнил обещанието си и на третия ден двамата пийнали по една силистренска кайсиева ракия…

Зрителите могат да си представят и творческия процес на скулптора, защото ще видят работната му маса от ателието, отрупана с инструменти и скулптурни фрагменти, да погледат и филма на режисьора Тодор Чапкънов за баща му.

Време е за „А`Аскеер”-и…

Председателят на фондаия „А” Аскеер” актьорът Георги Къркеланов обяви номинациите за театралните награди тази година. Преди повече от 30 години актьори от Театър „Българска армия” учредиха наградите, които навръх духовния ни празник на 24 май ни вдигат на крака с обединяващия нацията ни химн на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени!”. Церемонията се гледа от над 1 млн. зрители.

Тази година големите награди са две. За първи път фондацията номинира сценограф за цялостен принос към театралното изкуство и това е проф. Слави Кокалов. А актрисата Елена Райнова получава своя почетен „А’Аскеер”.

Музика и лято

На столичния колодрум („Арена София”) през лятото ще видим гостите на Sofia Live Festival (23–25 юни). Един от акцентите е завръщането на UNKLE у нас след 13-годишна пауза. Британската трип-хоп формация е хедлайнерът за първата вечер на фестивала. На финала на първата вечер ще се появи успелият български електронен артист в чужбина, диджей и продуцент Страхил Велчев (KiNK).  В основата на Sofia Live Festival са усилията на екипа на Sofia Live Club и Рут Колева. Останалата програма на феста включва сериозни имена от европейската и световната музикална сцена.

На Порт Бургас под шапката на Burgas Summer Live на 13 август свири известната британска пост-пънк-група от Бирмингам Editors, една от най-добрите световни концертни групи (техен е хитът Papillon). Гостуването им е едно от музикалните събития у нас. На бургаското пристанище това лято ще може да се чуе световна рок музика и да се видят популярни групи като шотландците Franz Ferdinand и англичаните Nothing But Thieves на 11 август и др. На 21 юни пък на столичния стадион „Юнак” триото от Ню Йорк, символ на мрачния инди рок „Интерпол”, ще изнесе първия си самостоятелен концерт в България.

Предстоящо във военните клубове

– Тържествено събрание с концерт на творци от клубовете „Лик” и „Култура” при Военния клуб (ВК) в Ловеч ще се състои на 5 май в чест на 6 май – Денят на храбростта и Празник на Българската армия.

– По повод на 6 май ВК в Пловдив организира театрална постановка за военнослужещите и техните семейства на 5 май от 15,30 ч.

– Във Варна тържествен караул по случай 6 май с участието на Клуб по интереси „Миноносец „Дръзки” ще се проведе във Военноморския клуб.

– По случай 6 май в Белене ще изнесе концерт фолклорната група „Дунавска зора”.

– Изложение на униформи и въоръжение на българите от тракийско време до Първата световна война се представя в Плевен на 6 май.

– В Бургас на 9 май художествен състав по актьорско майсторство „Талантино” при ВК представя постановката „Сако от велур”.

– Във ВК – Сливен, ще има концерт на 9 май, посветен на Деня на Европа.

– На 9 май в Карлово предстои концерт на ВГ „Карловайс” при ВК в града.

– В Шумен на 11 май се организира празничен концерт за Деня на града с участието на школите при ВК.

– Беседа по повод на 155 години от рождението на ген. Владимир Вазов организира на 11 май ВК – Хасково.

Международният кинофестивал  във френския гр. Кан отдава почит на националната си звезда актрисата Катрин Деньов. Той ще се състои от 16 до 27 май и в 76-ото си издание се очаква да представи едни от най-добрите филми на миналата година

Най-ново

Единична публикация

Избрани