Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радари и оръжия срещу дронове върху две возила

[post-views]
Радари и оръжия срещу дронове върху две возила

Най-новата система за противодействие на дронове разполага с кинетични и некинетични средства за въздействие върху безпилотните летателни апарати.

Тази система е резултат от реализацията на програмата на армията на САЩ Mobile-Low, Slow, Small Unmanned Aircraft System Integrated Defeat System (M-LIDS). Елементите на системата  M-LIDS са разпределени върху две бронирани колесни машини от най-ново поколение, които са с повишена мобилност и защита от мини.

Дроновете, използвани в съвременната война стават все по-способни и опасни. Те се използват активно както за наблюдение и разузнаване, така и за атака срещу сухопътни сили или критична инфраструктура. Системата M-LIDS, както стана ясно, е конфигурирана върху две бронирани и устойчиви на мини и въоръжени засади колесни превозни средства тип  M-ATV. Върху едната машина е монтиран радар за откриване и проследяване на въздушните заплахи, както и дистанционна оръжейна станция за неутрализиране на заплахите с кинетични способи. На другата машина са некинетичните технологии за водене на електронна война.

От компанията производител поясняват, че американската армия има намерение да „обзаведе“ девет дивизии с тази способност, като всяка дивизия получи по пет комплекта от по две бронирани машини с цялостното оборудване за борба с дронове. Компанията осигурява и поддръжката на машините и оборудването.

Технологиите, монтирани върху двете машини, се доставят от различни производители, ангажирани от правителството да работят за армията, но в крайния етап компанията, която доставя автомобилите, сглобява и монтира върху тях всичко необходимо. Освен това тя отговаря за всички текущи инженерни тестове с цел подобряване на работата на цялата система по програмата M-LIDS. Програмата ще гарантира многослойна въздушна защита, използвайки кинетични и некинетични възможности. Системата включва бордови радар, технология за електронна война, включително и система за изстрелване на ракета „Койот“. Тази ракета след изстрелването разперва криле и на практика се превръща в един много опасен дрон камикадзе. Тя може да поразява цели на големи разстояния.

M-LIDS, освен че открива, проследява и унищожава безпилотни летателни апарати, осигурява и бойна подкрепа на войниците на бойното поле. Върху едната бронирана машина е монтиран многоцелевият радар  AN/TPQ-50. Включва и 30-мм автоматично оръдие. Радарът KuRFS и Coyote Block 2 Interceptor позволяват на системата да елиминира заплахите от дронове, използвайки кинетични оръжия. Coyote Block 2 Interceptor е системата, изстрелваща ракетата „Койот“. Радарът KuRFS е 360-градусова многоцелева радарна система, която открива въздушни заплахи от дронове, артилерия, ракети и минохвъргачки.

Нов безпилотен подводен апарат за разузнаване

Военноморските сили на САЩ получиха от отбранителната индустрия голям подводен безпилотен апарат от ново поколение, който може да се развръща от борда на ядрена подводница и след изпълнение на разузнавателната мисия да се завръща отново на нея. Подводният дрон носи зловещото наименование  Snakehead („Змийска глава“) и тепърва предстои да се тества в съвместна работа с подводниците.

Технологичните сведения, отнасящи се до Snakehead все още са много оскъдни, но е известно, че дронът трябва да има дълъг жизнен цикъл и е за многократна употреба. Известен е като най-големият дрон, който може да се интегрира в подводници. Захранва се от литиево-йонни батерии с много стабилни характеристики.
Експертите казват, че подводниците с дронове притежават по-висока степен на автономност. Тези дронове са предназначени главно за разузнаване и според стратезите – и „за изясняване на ролите на участниците в конкретна оперативна среда“. Дроновете имат най-различни сензори и инструменти, с които проучват подводната среда и предоставят информация на подводницата, като включително картографират морското дъно.

Лазер за противовъздушна отбрана с малък обсег

Съвсем наскоро армията на САЩ получи от отбранителната индустрия нов 50-киловатов лазер за неутрализиране на въздушни заплахи и главно на дронове. Лазерът ще бъде монтиран върху популярния бронетранспортьор „Страйкър“ 8х8. Първоначално с тази система ще бъде оборудван един взвод и ще бъдат проведени редица тестове. Новата лазерна система се нарича  Directed Energy Maneuver-SHORAD.

„Първоначалните тестове в Юма – Аризона, покриха полигона с унищожени дронове“ е официалната информация, която дойде оттам. Тестовете ще продължат през цялата 2023 г. DE M-SHORAD е лазер от клас 50 kW, предназначен за защита на дивизии и бригадни бойни екипи от безпилотни летателни системи, летателни апарати с ротационни и фиксирани крила, ракети, артилерия и минохвъргачки, заяви високопоставен представител от армията на САЩ.

Високоенергийната лазерна система  DE M-SHORAD се комбинира с електрооптична инфрачервена система за откриване и проследяване на заплахи и многоцелеви 360-градусов радар за наблюдение и прехващане на заплахите в мащабите на бойното поле.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани