Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията дефилира, народът аплодира

[post-views]
Армията дефилира, народът аплодира

Това се случи на днешния военен парад в столицата, посветен на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, с командващ генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски. След тригодишно прекъсване, заради пандемията, представителните роти и техниката преминаха по жълтите павета, авиацията в небето на София и, както каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, напомниха, че армията ни трябва да бъде във фокуса на политиците, що се отнася до нейната модернизация и чувствително подобряване социалния статус на военнослужещите.

Впрочем армията отдавна напомня за себе си и то по най-добрия начин. Не случайно народът я аплодира. В парадния строй на земята и в небето бяха тези, които охраняват въздушното ни пространство, първи се отзоваха на повика за помощ по време на земетресенията в Турция и Сирия, неведнъж се бориха с наводненията и горските пожари, оказват подкрепа в охраната на държавната граница, на учения и мисии доказват, че са равностойни съюзници и партньори. Впрочем това са хората, които изпълняват повелята на Конституцията за защита териториалната цялост на България. Със самочувствие преминаха и курсантите от НВУ „Васил Левски“, които скоро ще сложат лейтенантските пагони, за да поемат пътя към гарнизоните в страната. Сборният състав на военните духови оркестри, бойните знамена и гвардейците придадоха допълнителна тържественост на празника. Не бяха забравени и тези, които дадоха живота си за изграждането на армията. На почит бяха генералите и офицерите от запаса и резерва, ветераните от Втората световна война, военноинвалидите и военнопострадалите. В церемонията участваха още предателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министри от служебното правителство, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представители, висши офицери от Българската армия, представители на дипломатическия корпус и др.

Президентът Румен Радев прие строя на представителните блокове. В словото си, която публикуваме отделно, той заяви, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. „Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност“, каза държавният глава.

„Знамената на българското войнство, които са свидетелства за несломим дух през хилядолетната ни, изпълнена с превратности история, днес поръсваме с осветена вода, изпросвайки от Всеподателя Бога Неговото благоволение и закрила, предводителство и благодатна помощ – по молитвите на светия великомъченик Георги Победоносец – за защитниците на земното ни отечество. За всички тях, достойни чеда на майка България, които с цената на живота си отстояват сигурността и държавния ни суверенитет, днес Светата ни Църква горещо се моли – Господ да ги укрепва и да им дава сили в жертвеното им служение“ посочи в Обръщението си Българският патриарх Неофит, което бе прочетено по време на празничния водосвет, извършен от Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. Веднага след църковния ритуал и с 20 артилерийски салюта започна военния парад. Той беше открит от военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. През площад „Княз Александър Първи“ преминаха над 800 военнослужещи на представителни блокове на въоръжените сили, 174 военни музиканти, 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, службата „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка. Във въздушната компонента се включиха 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили: вертолетите Ми-17, Ми-24, Cougar и Panther, и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.

„Честит да е Денят на храбростта на всички, които са свързали живота си с Българската армия: военнослужещи, военни от запаса и резерва, цивилни служители. Нека бъдат здрави и успешни!“ С тези думи министърът на отбраната Димитър Стоянов отправи поздрав по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. „Самочувствието, с което посрещаме празника, е приповдигнато в резултат и на това, което сме направили и през последната година. Българската армия беше там, където трябваше да бъде в помощ на хората.

Армията дефилира, народът аплодира

„Военният парад е демонстрация на връзката на армията с народа. Искаме да покажем на хората, че сме тук и изпълняваме своите  задължения. Но и военнослужещите да усетят подкрепата от българското общество за своя много отговорен и понякога неблагодарен труд“, посочи адмирал Ефтимов. Той подчерта, че всички мъже и жени под пагон трябва да посрещнат празника с гордо вдигната чела.

Пред сградата на администрацията на президента на Република България беше извършена традиционната тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На „Дондуков“ 2 държавният глава приветства младежи от  ученическия гвардейски отряд и ученическия гвардейски духов оркестър към Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р. Васил Берон“ – Велико Търново, СУ „Бачо Киро” – Павликени, и СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица.

*

Държавният глава: В историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура

Развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие, заяви президентът и върховен главнокомандващ в словото си по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия

Скъпи сънародници,

На светлия християнски празник Гергьовден, след три години прекъсване, отново на площада са построени представителните роти на Българската армия.

В Европа бушува война – безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили. С насаждани илюзии, че войните са част от миналото. Че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения  бяха размивани в колективната безотговорност.

Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност.

Има един исторически доказан постулат във военната стратегия. Една крепост се превзема най-лесно отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол – все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е особено важен празник. В деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура.

След броени минути в тържествен марш ще преминат хората, приели мисията с живота си да бранят Родината. Ще прелетят самолетите и вертолетите и ще дефилира сухопътната техника, с които нашите военнослужещи изпълняват своите конституционни и съюзни ангажименти. Ще приветстваме и нашите съюзници от Италианските въоръжени сили в състава на многонационалната бойна група.

Уважаеми военнослужещи,

Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата, продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест. Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и укрепва вашата десница!

Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете.

Скъпи съотечественици,

Позволете ми да ви поздравя с празника и да ви пожелая здраве, мир и благополучие. Благодаря на всички вас, които днес излязохте на площада, за да подкрепите нашите мъже и жени в униформа.

Чест и слава за Българската армия и за всички храбри българи!

Да живее България!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани