Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белият дом: 20 хиляди руснаци са убити в битката за Бахмут

[post-views]
Белият дом: 20 хиляди руснаци са убити в битката за Бахмут

Повече от 20 000 руснаци са загинали в Украйна от декември 2022 г. насам. Други 80 000 са били ранени, обяви съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Кърби, като цитира разузнавателни данни. Мнозинството от тeзи жертви са дадени при сраженията за украинския град Бахмут. Ако изчисленията са точни, това означава, че всеки ден са загивали средно по над 130 руски войници и наемници и са били ранявани или извеждани от строя още 540.
Според данните на САЩ почти половината от убитите са от частната военна компания „Вагнер“. През тази седмица украинската армия обяви, че е успяла да превземе някои руски позиции в Бахмут. Това е станало след контраофанзива, която е принудила части на „Вагнер“ да се изтеглят. Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин предупреди в края на миналата седмица, че поради недостиг на снаряди наемниците ще бъдат принудени да отстъпят. А в понеделник той заяви в Telegram, че неговите бойци се нуждаят от около 300 т артилерийски снаряди на ден за атаката на Бахмут, но получават само една трета от това количество. „Триста тона на ден са 10 товарни контейнера – никак не са много“, каза Пригожин, който често влиза в конфликт с руското министерство на отбраната относно воденето на войната в Украйна и това, което според него е недостатъчна подкрепа за неговите бойци.
„Ситуацията в Бахмут е доста трудна“, каза в понеделник генерал-полковник Александър Сирски, командващ украинските сухопътни сили, в изявление в приложението за съобщения Telegram. „В същото време в определени части на града противникът беше контраатакуван от нашите части и напусна някои позиции през последните дни“, допълни той. Нови руски части, включително парашутисти и наемници от „Вагнер“, са „постоянно хвърляни в боя“, въпреки че понасят тежки загуби, каза Сирски, добавяйки: „Но врагът не е в състояние да поеме контрол над града“.
„Опитът на Русия да организира зимна офанзива в Донбас предимно през Бахмут се провали. Миналия декември Русия стартира широка офанзива по множество направления, включително към Угледар, Авдеевка, Бахмут и Креминна. Повечето от тези опити забуксуваха и се провалиха. Русия не успя да превземе каквато и да било стратегически значима територия“, обяви Кърби.
Според представителя на Белия дом руснаците имат някои допълнителни постижения в Бахмут, но това е дошло на „ужасна, ужасна цена“. Отбраната на Украйна в региона остава силна. „Русия е изтощила военните си запаси и въоръжените си сили“, допълни Кърби. „Наистина са зашеметяващи тези числа“, добави той, като каза, че общата сума е три пъти по-голяма от броя на американските жертви – убити и ранени – в кампанията в Гуадалканал в Тихия океан през Втората световна война.
Кърби отказа да предостави данни за украинските жертви, като отбеляза, че САЩ „никога“ не са предоставяли такава информация и че от Украйна зависи дали иска да я разпространи. „Не е необходимо да се придържам към същото чувство за учтивост към руснаците – не съм го правил и няма да започна сега“, каза той.
В края на миналата седмица руската служба на Би Би Си съвместно с изданието „Медиазон“ обяви, че са установени имената на 21 700 руски военни, загинали във войната. Заключението им е, че темпото на загубите остава високо, и то не само в отрядите от наемници, а и сред силно специализирани поделения, за чиято подготовка често са нужни години. Над 3400 са убитите в спецназ, ГРУ, Росгвардия, десантчици, морски пехотинци, военни пилоти.


От своя страна Кремъл отхвърли оценките на САЩ за руските военни жертви в Украйна и заяви, че Вашингтон не е имал възможност да получи точни данни, предаде „Ройтерс“. Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, заяви, че американските данни са „взети от въздуха“. Той призова „да се вярва само на тези (числа), които своевременно публикува руското министерство на отбраната“.
Русия даде за последен път публично данни за своите загуби през септември миналата година, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че 5937 руски войници са били убити в конфликта, припомня „Ройтерс“. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани