Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България почете героите от Априлската епопея

[post-views]
България почете героите от Априлската епопея

С воински ритуали по отдаване на почит към героите в страната беше отбелязана 147-годишнината от Априлската епопея. Военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград, участваха в тържествена проверка заря в Панагюрище на 1 май. Честването започна на площад „20 април”, където представителни блокове от полка под музикалния съпровод на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили посрещнаха главното знаме на Априлското въстание. Строят бе приет от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Пред Паметника на загиналите панагюрци в Национален мемориален комплекс „Априлци” военнослужещите положиха гирлянд на славата, а паметта на падналите за свободата на родината беше почетена с едноминутно мълчание. Церемонията завърши с тържествена проверка заря с командващ подполковник Коста Делев – командир на противотанков дивизион в 4-ти артилерийски полк.

Тържествена проверка (заря) се проведе на площад „20 април” в центъра на Клисура, с участието на представителни роти от състава на 3-ти механизиран батальон и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Командващ зарята беше майор Павел Тодоров – заместник-командир на батальона.

Почетният строй беше приет от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Тържествено слово, посветено на подвига на клисурци и героите от Априлското въстание, произнесе кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
На тържествената церемония присъстваха още генерал-майор Тодор Дочев – началник на ВА „Г. С. Раковски”, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва бригада, Генка Тодорова – кмет на Клисура. Илюминации озариха небето над Клисура.
На 30 април жителите на Копривщица отбелязаха 147-ата годишнина от Априлската епопея. Военният духов оркестър и формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се включиха в честванията с тържествена проверка (заря). Почетният строй на представителните формирования бе приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков, а командващ тържествената заря бе заместник-командирът на 3-та група „Специални сили” подполковник Стоян Асенов. Тържествената проверка завърши с празнични илюминации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани