Информационен център на Министерство на oтбраната

Пригожин покани руския министър на отбраната да посети Бахмут и да се запознае отблизо със ситуацията

Пригожин и командирът на група"Вагнер" Дмитрий Уткин са били в катастрофиралия самолет, съобщиха властите; свързан с "Вагнер" канал обяви Пригожин за мъртъв

Основателят на руската наемническата група “Вагнер” Евгений Пригожин покани министъра на отбраната Сергей Шойгу в източния украински град Бахмут, за да се запознае отблизо с бойните действия, предаде ДПА.

“С оглед на сложната оперативна обстановка и Вашия дългогодишен боен опит Ви моля да дойдете до Бахмут, който е под контрола на руските военни части, и сам да оцените ситуацията”, пише Пригожин в отворено писмо до министъра, което бе публикувано в “Телеграм”.

Често описвана като лична армия на президента Владимир Путин, частната военна компания (ЧВК) е използвана в руски военни операции в редица държави. Отношенията между “Вагнер” и руското министерство на отбраната обаче се влошиха, като основателят на групата продължава да се оплаква от липса на достатъчно боеприпаси и неведнъж е отправял лични нападки срещу Шойгу, отбелязва ДПА.

Днешната покана бе възприета от мнозина като подигравка с руския министър на отбраната, особено при споменаването на “дългогодишния му боен опит”. Шойгу, който въпреки че има званието армейски генерал, никога не е служил във въоръжените сили, отбелязва агенцията.

Миналата седмица Пригожин заплаши да изтегли всичките си сили от Бахмут, заявявайки, че бойците му рискуват да бъдат напълно обкръжени поради липсата на подкрепа от страна на руската армия и недостига на боеприпаси.

От месеци Бахмут е подложен на съвместни нападения от редовни руски военни части и ЧВК “Вагнер”. Преди войната украинският град имаше население от 70 000 души, а сега, след месеци на изтощителни сражения, от него е останала само разрушена пустош. Украинските сили удържат някои от позициите си в Бахмут, като Киев и Москва дават различни версии за ситуацията в града, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top