Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма изгледи за постигане на траен мир в Судан, воюващите страни се разбраха да подкрепят цивилните

[post-views]
САЩ призоваха страните от региона да упражнят натиск над Иран да не се меси във войната в Судан

Воюващите страни в Судан се разбраха да облекчат ситуацията за цивилните в зоната на бойните действия. След близо седмица на масата за преговори това е най-голямата отстъпка, която представителите на армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа са готови на направят. Надежда за постигане на траен мир в Хартум все още няма.

Въпреки активния диалог, на този етап единственият пробив, постигнат на масата за преговори между представителите на Суданската армия, водена от генерал Абдел Ал-Бурхан и паравоенните милиции на генерал Мохамед Хамдан Дагало, е споразумението за подкрепа на цивилното население.

Това е първа стъпка към освобождаване на хванатите в капан, като враждуващите  страни се разбраха да осигурят безопасен коридор за хората, които се опитват да напуснат военната зона и се ангажираха да защитават хуманитарните работници, както и да не използват цивилни за жив щит.

Разговорите се водят в Саудитска Арабия, с посредничеството на Рияд и Вашингтон, като американските предствители изразиха умерен оптимизъм относно възможността да бъде осигурен и коридор за хуманитарната помощ.

Междувременно се съобщава за нови въздушни удари, артилерийски обстрел, ескплозии и вълна на насилие в столицата Хартум. В момента постигането на траен мир е невъзможно. Обсъжда се предложение за сключване на примирие с механизъм за контрол, предвид факта, че досега прекратяването на огъня не проработи и не може да се разчита на честна дума от която и да е страна, коментират анализатори.

Припомняме, че от началото на конфликта в Судан, който избухна преди близо месец, в страната са убити над 600 души, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани