Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха изложба „Велики дни – Сломени дни. Балканските войни 1912–1913 г.“

[post-views]

В изложбената зала „Архиви“ на ДАА вчера беше открита изложбата „Велики дни – Сломени дни“, посветена на 110-годишнината от края на Балканските войни (1912–1913 г.), съобщават от агенцията. На откриването присъстваха заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов, заместник-началникът на ВА „Георги С. Раковски“ полковник доц. Димитър Ташков, представители на други ведомства и на посолствата на Република Албания, Алжирската народно-демократична република, Кралство Испания, Република Северна Македония, Република Сърбия и Черна гора, гости от сродни културни институции, приятели на архивите и др.

В своето слово при представянето на експозицията председателят на Агенцията доц. д-р Михаил Груев посочи етапите на осъществяването й, преминали от първоначалната идея на Държавния военноисторически архив (ДВИА) до включването на документи от архивите в страната и чужбина. Доц. Груев изтъкна ценната помощ при осъществяването на изложбата от страна на Дирекцията на държавния архив към Президентството на Република Турция, Националния архив на Румъния и Държавния архив на Черна гора. Той посочи, че голяма част от показаните документи стават достояние на обществеността у нас за първи път като подчерта, че единственият начин да обогатим представата си за миналото е като изследваме документите, с които разполагат балканските страни и правим съпоставка между тях. Доц. Груев запозна присъстващите с основните експонати в изложбата, представящи дипломатическите усилия на страните, участвали в двете балкански войни, хода на военните действия, ежедневието на войниците, полаганите грижи за ранените и болните, подписаните мирни договори и др. Председателят на ДАА изказа благодарност на чуждите архиви, съдействали за изготвянето на изложбата, на куратора на експозицията Димитър Попов и художника Ивелина Велинова, която чрез използването на цвета на стъклената плака придава особен блясък на представените документи.

Откриха изложба „Велики дни – Сломени дни. Балканските войни 1912–1913 г.“

При откриването на изложбата беше показана дигиталната реставрация на филма „Балканската война“ (1913), предоставен с любезното съдействие на Българската национална филмотека (БНФ). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912–1913 година. Това е най-ранният филм, изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. Лентата е дигитално реставрирана в дигитализационния център на Националната кинотека на Сърбия. Оригиналното копие е от нямата епоха в киното, но за по-атрактивно представяне пред съвременната публика е направена звукова постпродукция, включваща аудио коментар на Петър Кърджилов, звуков дизайн и оригинална музика, написана от Ангел Радев. Постпродукцията е осъществена в студио ,,Арс диджитал‘‘.

Експозицията може да бъде разгледана до 6 юни 2023 г. всеки работен ден от 9.00 до 17.30 ч., като след тази дата ще гостува и на архивите в страната, уточняват от агенцията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Избрани