Информационен център на Министерство на oтбраната

Женско трио под пагон в една история за доброто

Представяме ви три военнослужещи от Българската армия, които се ангажираха с благородна кауза.

С три жени в униформа ще ви запознаем в този брой на в. „Българска армия“. Намираме ги на щандовете на благотворителния базар, който се проведе на Лазаровден в зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София. Това са сержант Снежана Кантарева, редник Петрова и сержант Женя Живкова. Мероприятието, в което трите се включиха, беше организирано от Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) под наслов „Направи добро за децата на БА“. Един от приоритетите на сдружението е грижата за децата на българските военнослужещи. СЖВ е създало традиция да организира и да се включва в разнообразни благотворителни базари, дарителски акции и кампании. Всички те имат една единствена цел – да сътворяват добро и да помагат на децата на Българската армия.

Припомняме накратко, че на Лазаров ден в словото си началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев обеща, че поема лично ангажимент като офицер да направи дарителски жест към дете на починала военнослужеща  от 110-и полк в Пловдив. Съвместното командване на силите, Мобилна КИС и НВУК “Чаралица” също станаха част от  благотворителния базар.

От името на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, бригаден генерал Христо Ганецовски, заместник-командир на СКС и флотилен адмирал Галин Манев, началник на щаба на СКС, дариха сумата от 2050 лв., събрана от личния състав на СКС и подчинените военни формирования.

За благородния си жест, своята съпричастност към каузата и своето милосърдие, те бяха удостоени с почетен приз “ЧОВЕК С ДОБРО СЪРЦЕ” от Сдружението на жените военнослужещи.

Изкуството да разговаряш с Христос през шарките на гоблена

Сержант Снежана Кантарева служи в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив. Тя представи сувенири и художествени произведения, които са не само нейно дело, а и на нейните колежки от СКСО, изработени, разбира се, извън работно време. Когато научават за благотворителната кауза, те прегръщат идеята да участват в базара с идеална цел. Някои от децата на жените военнослужещи също са помагали на майките си, в това число и малката дъщеря на сержант Кантарева, която изработва различни сувенири специално за базара.

Сержант Кантарева признава, че творческите занимания в тази посока не са ѝ чужди, но голямото ѝ хоби е да шие гоблени освен плетените играчки и яйца, кошнички, великденски дръвчета – всичко това – плод на нейното въображение. Тя е воннослужещ от 2005 г., но невинаги е била в специалните сили. Започва да работи като свързочник в 31-ви механизиран батальон в Хасково, откъдето е родом, и се прехвърля в СКСО през 2013 г. – по това време 68-а бригада. Шие гоблени от двайсетгодишна, като се заплава от своя колежка в Кърджали, където двете учат ”Педагогика” във филиала на Пловдивския университет – ”Любен Каравелов”. ”Тази колежка беше изработила един много впечатляващ гоблен – ”Разговор с Христос”, който впоследствие стана и първият гоблен, ушит от мен”, споделя сержант Кантарева.

Днес тя има в колекцията си около петнайсет гоблена – икони, пейзажи, балетни етюди и гоблени с приказна и митологична тематика. Родена е в Хасково, има две дъщери – голямата е студент в 5. курс, специалност  ”Медицина”, а малката е ученичка в 5. клас.

Децата от столичните училища сами се включиха в балогордната кауза

Чаровната редник Петрова, която намираме на щанда на МО и СКС, току-що е постъпила в армията. ”С надежда и желание съм да се развивам във военното поприще, защото нашата армия има бъдеще, настроена съм много положително към всичко, което виждам”, споделя тя.

Сувенирите на щанда, който представя, са произведения на различни деца от София и околностите на столицата. Плюшени играчки, направени с много старание, картички, плетени произведения. ”Идеята е да помогнем на децата в нужда и когато малчуганите от училищата, с които си партнираме, научиха за благородната ни кауза, изявиха желание да се включат със свои неща”, обясни редник Петрова.

Жените военнослужещи в Горна Малина показаха плетени сувенири за Великден

Сержант Женя Живкова от в. ф. 28860 в Горна Малина от своя страна ни разказа, че всичко, което е изложено на техния щанд, е изработено ръчно от нейните колежки военнослужещи. И тук намираме плетени яйца и най-различни рисувани и моделирани произведения. Самата тя е автор на няколко от тях, например едни много симпатични кокошки, решени под формата на конус.

Сержант Живкова споделя, че няма хоби да шие и плете, решила е да се присъедини с уменията си към базара специално заради благородната кауза и в името на нуждаещите се от финансова подкрепа деца на военнослужещи.

В армията е от 16 години, като винаги е служила в Горна Малина. Майка е на един син, на когото тази година предстои да бъде абитуриент.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top