Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американската космическа агенция НАСА успешно изстреля научен балон

[post-views]
НАСА изстреля успешно спътник за изследване на океаните и атмосферата

Американската космическа агенция НАСА успешно изстреля научен балон под голямо налягане от Нова Зеландия в събота, съобщи ДПА. Мисията е част от целите на 15-годишна програма.

Балонът със „супер налягане“ е с размерите на футболен стадион. Той излетя от летище Уанака на Южния остров. Целта на мисията са минимум 100 дни полет в горния слой на земната атмосфера, се казва в изявление на НАСА.

Първият балон беше изстрелян на 16 април и вече е направил три обиколки над южното полукълбо на Земята, летейки на височина от 33 000 м.

Ръководителят на програмата Деби Феърбрадър каза: „С тези два полета ние се подготвяме да развиваме все повече науката през идните години.“

В изявлението на НАСА се казва още, че с втория балон лети космическата обсерватория EUSO-2. Това е научна мисия от Чикагския университет, която ще се опита да улови високоенергийни частици от лъчи извън нашата галактика, докато те проникват в атмосферата на Земята.

Произходът на тези частици не е известен. Данните, събрани от EUSO-2, ще помогнат за разрешаването на тази научна мистерия, каза НАСА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани