Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деветнадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се състои днес

[post-views]

Деветнадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се състои днес.

Националната програма за деветнадесето издание на инициативата е изготвена от дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерството на културата (МК) и включва тематични изложби, концерти, разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата тази година ще участват общо 76 държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали от 25 области в страната, информират от МК. Те ще посрещат посетители със свободен вход. Обектите, които ще посрещнат гости в столицата, са 53.

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание, отбелязват от МК.

По своя формат Европейската нощ на музеите е програма, широко отворена към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Един от основните организатори на събитието – Френският институт в България отваря също своите врати в днешния ден, съобщават от институцията. Медиатеката ще представи подбрани преживявания във виртуална реалност. Потопете се в Париж, като разгледате виртуално Сена, Айфеловата кула, Кметството, музея Орсе, църквата Свети Юсташ, Операта Гарние и полетете в космоса с Тома Песке, канят от Френския институт и допълват, че това ще е възможно от 16:00 до 21:00 ч. в медиатеката.

Основен акцент в програмата на Националния исторически музей днес ще е юбилейната изложба “50 от 50”, която е посветена на половин вековната история на НИМ. Посетителите ще могат да проследят развитието на най-голямата музейна институция в България, чрез експонати, снимки и документи от фондовете на музея. Всяка година ще е представена, чрез водещо събитие, което показва многообразието от дейности на музейните специалисти. Важно място в програмата ще заема спектакълът “Музеят в танц”. Той цели да обвърже експонати от постоянните експозиции и езика на съвременният танц в един красив пърформънс. Основният принцип на който ще бъде построена структурата на пърформънса е монтажа на атракциони. Девет танца, обвързани в една общо картина. Спектакълът задава идеята за разходка в музея през нощта. Чрез магията на танца експонатите оживяват. Всеки танц е самостоятелен в своята композиция и идея, но заедно те ще спомогнат за едно вълшебно изживяване в нощта на музеите. За да отбележи своята 10-та годишнина Музейният образователен център ще предложи на най-малките посетители от 10:30 до 18:00 ч. да разгадават загадки и събират стикери в залите музея, а от до 21:00 ч. – разнообразни заплатени ателиета (декорация на керамични съдове, изработка на знамена, грънчарство, плетене и др.). Освен постоянната експозиция гостите на музея ще могат да разгледат и временните изложби “Духът на Паисиевата история”, “Разказ за войната”, “Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми”. Входът ще е свободен от 18:00 ч. до 23:00 ч. (музеят затваря за посетители в полунощ).

В Националния етнографски музей работното време ще е от 19:00 до 24:00 ч с вход свободен, като достъпът ще бъде до 23:30 ч. Сред интересните неща там ще е откритата предния ден изложба, разказваща историята на НЕМ чрез предмети, снимки, биографични разкази и виртуална реалност. Експозицията е с поглед към историята, личностите и идеите, стоящи в основата на неговото създаване. Със 130 разказа за обектите от колекциите, преплетени с биографиите на хората, които са ги проучвали, събирали и представяли, създателите на експозицията имат за цел да представят нов поглед “зад кулисите” на музейната работа.

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките също се включва в инициативата “Европейска нощ на музеите – София 2023”. В стремежа си да социализира и популяризира културно-историческото наследство на България, в днешната вечер, Национален археологически музей обявява вход свободен. Вратите на Музея ще бъдат отворени от 18:00 до 24:00 ч. (последните посетители ще бъдат допуснати половин час по-рано). Освен с постоянната експозиция, любителите на Археологията ще имат възможността да се запознаят с временната изложба “Българска археология 2022”, представяща най-интересните открития от отминалия археологически сезон Музейният разказ ще бъде пресъздаден от служители, студенти и медиатори на НАИМ-БАН.

Националният антропологичен музей при ИЕМПАМ – БАН също ще участва в “Европейската нощ на музеите”. В аулата на музея ще бъде представен цикъл от научно-популярни беседи, посветени на интересни и социално значими антропологични, и медицински проблеми. На събитието ще бъдат направени измервания на телесния състав на човешкото тяло чрез Биоимпеданс.

Националният природонаучен музей при БАН ще участва в инициативата от 18:00 до 23:30 ч. Освен постоянната експозиция с представителни колекции от биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс, посетителите ще могат да разгледат и временната изложба „#Вижневижданото: Зората на човечеството“, която разказва за една нова хипотеза, според която първите си стъпки човечеството прави на Балканите.

Националният военноисторически музей се включва в европейската инициатива с разнообразни събития и вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция от 18:00 до 22:00 ч. Екипът на НВИМ е разработил специално за Нощта на музеите играта #ВлезВИсторията. Преминавайки по пътеката на миналото, в късните часове на деня посетителите ще имат възможността да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати. Дешифрирайки кодове и следвайки оставените следи, те ще научат нова любопитна информация и ще участват в томбола с награди. Експертите са подготвили и специално 3D-приложение в атракцията “Открий експонатите чрез добавена реалност”. В лятното кино, което ще е от 21:00 до 22:00 ч, ще бъде прожектиран филмът “Помни войната 1915 – 1918”, разказващ за българското участие в Първата световна война.

Деветата годишна изложба “Археология на София и Софийско“ е сред акцентите на програмата на Регионалния исторически музей в столицата. Традиционно експозицията представя резултатите от проучванията и емблематични находки от изминалия археологически сезон. Същевременно, достъпна за посещения е обновената зала “Наследството на древността”. В РИМ-София са подготвили за посетителите специални събития, изложби, образователни ателиета, обиколки с екскурзовод. Друг акцент е градската обиколка “По пътя на Мъдростта – София”. Сред от останалите събития в Музея и филиалите детската игра “Изгубената кесийка на Калист” с беседа в Комплекс “Антична Сердика”. Отново там ще има лекция с ателие на тема “Антични букви за малки и големи” с участието на Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще се включи за първи път в Европейската нощ на музеите. За гостите на университета ще бъдат отворени четирите музея, както и Университетската библиотека. Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Музеят по палеонтология и исторична геология, и Музеят на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще посрещат желаещите в сградата на Ректората, като на всеки 40 минути ще се организират кратки беседи и разходки в сградата, които ще тръгват от Централното фоайе на университета. В сградата на Факултета по журналистика и масови комуникации ще бъде отворена и Музейната експозиция за история на радиото в България „Проф. Веселин Димитров“.

В Националния политехнически музей по повод европейската инициатива ще бъде открита изложбата “Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода”. Това ще стане от 18:00 ч. Експозицията разказва история в рисунки, създадени от Стефан Иванов. През 2005 г. авторът претърпява тежка катастрофа с мотоциклет, в резултат на която прекарва 14 дни в кома. През лятото на следващата година започва да рисува, за да подобри моторните си функции. Вдъхновен от изключително интересната и динамична история на автомобилната компания Шкода, той я претворява в страхотни рисунки. Успехът на една от най-старите автомобилни компании в света започва малко преди Коледа 1895 г., когато Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент основават работилница за ремонт и производство на велосипеди в Млада Болеслав (град в Чехия, административен център на Средночешки край). По-късно двамата започват да произвеждат мотоциклети и автомобили, пуснати от 1925 г. под марката ŠKODA, отбелязват от музея и допълват, че по повод нощта на музеите свободният достъп в НПТМ ще започне още от 17:00 ч., а разнообразната програма отговаря на интересите както на най-малките, така и на по-големите посетители.

В Националния музей “Земята и хората” входът ще е свободен в европейската нощ на музеите от 18:00 до 23:00 ч., споделят от културната институция, в която могат да се разгледат временните изложби “Кехлибарът – изящната капсула на времето”, “Каменната история на древните морета и гори”, “Умни минерали за умни телефони”, както и “Нови постъпления 2022”, а и постоянната експозиция.

Пълната програма с всички инициативи в столицата могат да бъдат открити на сайта на Френския институт в България, а националната програма – на сайта на Министерството на културата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани