Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Превъоръжават и удължават живота на щурмови изтребител

[post-views]
Превъоръжават и удължават живота на щурмови изтребител

Щурмовият изтребител на американската армия, известен като „А-10 Тъндърболт II“, служи вече малко повече от 50 години във Военновъздушните сили на САЩ.

А-10 е проектиран да осигурява въздушна поддръжка на сухопътните войски, като атакува бронираната бойна техника на противника. Едноместен е, с два турбореактивни двигателя и развива дозвукова скорост. Корпусът му е много издръжлив, а кабината му е защитена от титанова броня. Първите А-10 са въоръжени с автоматично ротационно 30-мм оръдие. Излита и каца на сравнително къси писти, затова може да работи в близост до фронтовата линия. Лесен за поддръжка.

Щурмовият самолет А-10 скоро ще носи на борда си 16 бомби с малък диаметър GBU-39. Всяка една от тези бомби ще може да се изстрелва срещу различна цел. Това ще стане възможно с актуализацията на софтуера на изтребителя. Под фюзелажа на самолета са монтирани дълги конзоли и към  тях – специални стелажи за бомби, като всеки стелаж държи по четири бомби. По време на валидиране на новия софтуер изтребителят излита и каца с всичките 16 GBU-39. Последните тестове се проведоха през април в авиобаза Нелис, Невада. Пробват се различни конфигурации, включително и закачане на допълнителен резервоар за гориво под фюзелажа. По време на тестовете се оценява „Оперативната летателна програма 11 (OFP 11 )“. Това е софтуер, който контролира авиониката на самолета и позволява интегрирането на оръжия. Скоро се очакват и тестове с реални стрелби по наземни цели с GBU-39.

Бомбата с малък диаметър GBU-39 тежи 113 кг и е в категорията на прецизно насочваните бомби. Създадена е, за да могат бойните самолети да носят по-голям брой и по-точни бомби и в същото време с мощна поразяваща сила. На практика това е бомба „въздух–земя“. Изстрелва се от самолети и може да поразява цели на разстояние десетки километри. Твърди се дори, че GBU-39 може да пробие бронята на тежък танк.

След GBU-39 компанията производител разработи следваща версия на бомба с малък диаметър, известна като GBU-53/B SDBII Strombreaker. Конструкторите заговориха, че това вероятно е следващата мечта на модернизирания и превъоръжен А-10 – да се сдобие с GBU-53/B.

Бомбата GBU-53/B е създадена специално да поразява движещи се цели на огромни разстояния при абсолютно всякакви метеорологични условия, дори и най-лошите. Като щурмови изтребител това би могъл да направи и А-10, ако имаше на борда си радар или сензорна информация от друг източник. Сам по себе си той е в състояние да извади от строя бронирана колона в движение по време на буря. Това би могъл да го направи и ако го оборудват с GBU-53 / B. Тази бомба има четири вида технологии на насочване – GPS навигация, радар, инфрачервен сензор и лазерно насочване. Използват се според ситуацията.

Бомбата тежи 93 кг, носи 48 кг взрив и има обсег на действие до 72 км срещу движещи се цели. Поразява фиксирани цели до 110 км разстояние. Закрепва се към фюзелажа на стелаж по четири, както GBU-39.

Вадят от небитието два дрона камикадзе

В края на май ще бъдат демонстрирани два дрона, неизвестни досега. Това са дроновете камикадзе AQV-150 „Скалпел“ и  AQ-400. Когато двата се комбинират, могат да поразяват 10 цели на разстояние 150 км от мястото на изстрелване. „Скалпел“ тежи 1, 4 кг, носи до 2, 4 кг заряд и лети с максимална скорост до 108 км/ч. Има обхват до 10 км, круизна скорост 50 км/ч и време за насочване 12 мин. Цената му е 1000 американски долара. Това е в пъти по-евтино в сравнение с други дронове от същия клас.

Неговият побратим дронът AQ 400 има двойни фиксирани крила, квадратен фюзелаж и тежи 100 кг. Полезният му товар е между 32 и 70 кг за сметка на обхвата. Издържа във въздуха 6, 5 ч, размахът на крилата му е 2, 3м, круизната му скорост 144 км/ч, има обсег 750 км. Изстрелва се за няколко минути от къса писта или катапулт. И двата дрона са проектирани да са евтини, ефективни и да се сглобяват бързо. Произвежда ги компания, базирана в Украйна, която скоро ще ги представя на неназован клиент от НАТО.

Мобилна минохвъргачка от ново поколение

Мобилна минохвъргачна система от ново поколение с наименование „Слинг” се появи на изложенията за отбранителни технологии. Минохвъргачката е с калибър 120 мм. Това е напълно автономна бойна система, която се придвижва скоростно, развръща се за по-малко от 60 сек и изстрелва до 16 боеприпаса в мин. Най-ефективният й обхват е 7 км.

Управлява се много лесно от екипаж между двама и четирима души. Системата е специално създадена за леки четириколесни стандартни платформи. Използва всички видове боеприпаси за гладкоцевни 120-мм системи. Има хоризонтален обхват до 220 градуса. При добавяне на технологии за прецизно насочване може да стреля с точност до 1 м на дистанция от 12 км.

Още миналата година през октомври Командването за специални операции на САЩ е закупило и придобило мобилни минохвъргачни системи „Слинг”, които ще се тестват през този месец. Колесната платформа е стандартен „Хъмви“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани