Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва фестивалът в Кан – 21 филма се борят за наградата „Златна палма“

[post-views]
Започва фестивалът в Кан – 21 филма се борят за наградата „Златна палма“

И сега една новина от света на киното. Във Франция започва 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан. Тази година общо 21 заглавия ще си оспорват наградата „Златна палма“.

Тазгодишният кинофестивал в Кан ще бъде открит  с премиера на филма „Жана дьо Бари“ с участието на Джони Деп. Оствен него, още 20 заглавия влизат в конкурсната програма за престижната награда „Златна палма“.

По традиция, мерките за сигурност около фестивала са особени засилени, а в контекста на социалното напрежение във Франция и масовите протести, тази година Прокуратурата забрани провеждането на всякакви прояви в района на „Кроазет“.

Фестивалът в Кан продължава до 27 май и сред основните теми, които вече грабнаха интереса на медиите са проблемите с билетите за прожекциите, потенциално проблематичното завръщане на Джони, както и обвиненята, че френската филмова индустрия оставя безнаказани сексуални насилници.

Остри дискусии предизвика изказването на актрисата Адел Хенел, че киноиндустрията, не просто не наказва, но и възхвалява обвинените в изнасилване Роман Полански и Жерар Депардийо, като продължава да ги допуска в Кан и оставя Доминик Бутонат начело на френската органзиация за промотиране на киното, въпреки че също е обвинен в сексуално насилие. Директорът на Фестивала Тиери Фремо коментира, че подобна „радикална“ риторика е „фалшива и несъстоятелна“ и подчерта, че в Кан няма място за изнасилвачи. Също така той призова всички, на които Кан дава висока трибуна, да я използват разумно и отговорно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани