Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай заяви, че решително ще пресече всякакви опити за независимост на Тайван

[post-views]
Китай съобщи, че е симулирал удар по Тайван на втория ден от военните учения около острова

Китай ще пресече решително всякакви опити за независимост на Тайван, заяви армията на Пекин. На този фон САЩ, както се твърди, ускоряват сделка за продажба на оръжие на Тайпе и предоставянето на военна помощ на самоуправляващата островна демокрация, предаде Асошиейтед прес.

Засиленият обмен между американската и тайванската армия в последно време е „изключително погрешен и опасен ход“, каза говорител на китайското министерство на отбраната във видеообръщение, разпространено онлайн.

Народнооосвобиделната армия на Китай (НОАК) „продължава да засилва военната си подготовка и решително ще пресече всякакви опити за отделяне и независимост на Тайван и за чуждестранна намеса и решително ще брани националния суверенитет и териториалната цялост на Китай“, добави говорителят, визирайки най-големия съюзник на Тайван – САЩ.

Китай смята 23-милионния остров за своя провинция, която рано или късно трябва да върне под свой контрол, ако трябва и със сила.

Пекин, който разполага с най-големите военноморски сили в света, с последно поколение изтребители, както и с огромен арсенал от балистични ракети, започна все по-усилено да отправя заплахи към острова, включително с изпращането на самолети и кораби във водите и въздушното пространство около Тайван. С личен състав от над 2 милиона военнослужещи НОАК е и най-голямата редовна армия в света, но според експерти превозването дори само на част от нея до острова в случай на китайска инвазия в Тайван ще бъде колосално логистично предизвикателство, отбелязва Асошиейтед прес.

Освен всекидневните навлизания по въздух и море на сили на Китай край острова, Пекин организира и военни учения във и около Тайванския проток, който разделя Китай от Тайван. Тези маневри са смятани за репетиция за блокада или нахлуване на острова, които могат да имат огромни последици за международната сигурност и световната икономика.

Подобни действия целят и да поддържат напрежението върху тайванската армия и да отправят послание към политиците и избирателите в Тайван, които догодина ще избират нов президент и парламент.

Но тези действия изглежда постигат само ограничен резултат, тъй като повечето тайванци продължават да подкрепят твърдо сегашното положение на фактическа независимост на острова им от Китай. В последно време зачестиха и посещенията на американски и европейски политически и други делегации в израз на подкрепа за Тайпе, въпреки че страните им не поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, а само с Пекин.

Днешното изказване на говорителя на китайското министерство на отбраната беше предизвикано от молба на неназован журналист да коментира съобщенията, че американският президент Джо Байдън се готви да одобри сделка за продажба на оръжие на Тайван на стойност 500 милиона долара, както и да изпрати над 100 военнослужещи, които да направят оценка на методите на обучение на тайванските сили и да изготвят предложения за подобряване на отбраната на острова.

В САЩ Тайпе се ползва с подкрепата както на Демократическата, така и на Републиканската партия, които призоваха президента Джо Байдън да осъществи вече одобрената продажба на военна продукция за близо 19 милиарда долара, която все още не е доставена на Тайван.

Американски официални представители обясниха забавянето с проблеми с производствените вериги заради пандемията и увеличеното търсене на оръжие във връзка с войната в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани