Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекорден брой екзекуции през 2022 г., изпълнени са близо 900 смъртни присъди

[post-views]
След втората публична екзекуция напрежението в Иран отново ескалира

Близо 900 души са били екзекутирани през миналата година, което е рекорд за последните 5 години. Това сочи годишният доклад на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“, а статистиката обхваща 20 държави, в които смъртното наказание все още се прилага.

Броят на екзекуциите миналата година е най-високият от 2017 г. насам, като това се дължи основно на страни от Близкия изток и Северна Африка, посочват от „Амнести интернешънъл“. През 2022 г. са изпълнени 883 смъртни присъди, а увеличението е 53% спрямо предходната година. Сред екзекутираните има 13 жени, а около 40% от всички смъртни присъди са свързани по един или друг начин с наркотрафика, показва статистиката.

В челото на таблицата попадат САЩ с 18 екзекуции, Египет с 24, Саудитска Арабия и Иран, съответно с 196 и 576. Реалният брой на екзекуциите обаче е много по-голям, предупреждават от неправителствената организация, тъй като в редица страни, например Китай, смъртното наказание се прилага, но данни за това не се оповестяват.

ООН повече отвсякога призовава за мораториум върху екзекуциите. Въпреки това държави като Афганистан, Кувейт, Мианмар, Палестина и Сингапур решиха да възстановят тази практика. Има обаче и „лъч надежда“, отбелязват от „Амнести интернешънъл“, след като Казахстан, Папуа-Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република отмениха изцяло смъртното наказание, а Екваториална Гвинея и Замбия – частично.

Най-ново

Единична публикация

Избрани