Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борис Писториус: Германия не може да бъде полезна на коалицията, която иска да снабди Украйна с изтребители

[post-views]
Борис Писториус назначи нов началник на отбраната на Германия

Германия не може да бъде полезна в инициативата за предоставяне на изтребители на Украйна, тъй като не е в състояние да предложи обучение на пилоти, нито да даде на Киев съответното военно оборудване, заяви днес германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от Ройтерс.

Той каза това на съвместна пресконференция с гостуващия в Берлин британски министър на отбраната Бен Уолъс.

На срещата на върха на Съвета на Европа, проведена тази седмица в Рейкявик, Великобритания обяви, че работи с Нидерландия за формиране на международна коалиция, която да помогне на Украйна да придобие изтребители Ф-16 от своите съюзници.

„Много е важно да дадем знак на Русия, че като държави ние нямаме философски принципни възражения срещу осигуряването на Украйна на нужните ѝ способности в зависимост от ситуацията на бойното поле“, посочи от своя страна Бен Уолъс.

„Не можем да играем активна роля в подобен съюз… защото никога не сме разполагали с капацитета да провеждаме обучения, нито с нужните компетенции, нито пък със самолети“, каза Писториус.

Той допълни, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, фокусирайки се върху танковете и противовъздушната отбрана. Това включва изпращането на още боеприпаси и поддръжката на превозните средства, които Берлин вече изпрати на Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани