Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария ще блокира военната подкрепа на ЕС за Украйна, ако банка ОТП не бъде извадена от списъка с поддръжниците на войната, заяви Сиярто

[post-views]
Унгария получи руско ядрено гориво за АЕЦ „Пакш“ по въздуха

Унгарският външен министър Петер Сиярто заплаши днес, че страната му ще блокира новия транш от военната помощ на ЕС за Украйна и всички бъдещи пакети със санкции на ЕС срещу Русия, ако Киев не извади унгарската банка ОТП от списъка си с поддръжниците на войната на Русия срещу Украйна, предаде Ройтерс.

„Не може да дадем зелена светлина, докато ОТП остава в черния списък“, каза Сиярто, говорейки за новия транш с военна помощ. „Същото важи и за санкциите“, добави той.

Унгария не е одобрила прехвърлянето на следващия транш от военната подкрепа на ЕС за Украйна, осигурена от европейски фонд, като поиска гаранции, че и други региони, като Балканите и Северна Африка, също ще получат средства. Досега 27-те страни са предоставили по тази линия около 3,6 милиарда евро военна подкрепа на Украйна.

Унгария е член на ЕС и НАТО, но отказа да предоставя военна техника на съседна Украйна и неведнъж е критикувала санкциите на ЕС срещу Русия. Досега обаче Будапеща е гласувала в подкрепа на всички приети мерки, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани